Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διάγγελμα Live Μητσοτάκη: Νέο lockdown, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Διάγγελμα Live Μητσοτάκη: Νέο lockdown, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα

Διάγγελμα Live Μητσοτάκη: Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε εκτάκτως μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα

Live το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο lockdown. Βάσει της εισήγησης των ειδικών κλείνουν από αύριο τα σχολεία και το λιανεμπόριο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη με  με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά. Βάσει της εμπειρίας από άλλες περιοχές σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής,  καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά αναμένεται να είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα τροφίμων. Θα ανασταλεί, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Αναμένεται επίσης αύξηση της τηλεργασίας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο,  «σήμερα θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα».

Lockdown: Αισιοδοξία Σαρηγιάννη

Προτού ανακοινωθεί και επισήμως η αυστηροποίηση των μέτρων, ύστερα από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε πώς θα διαφοροποιηθεί η ανησυχητική εικόνα μετά και την ενίσχυση των περιορισμών. «Είχαμε προτείνει ολικό lockdown για την Αττική, για δύο βδομάδες, από την προηγουμένη Παρασκευή», υπενθύμισε ο καθηγητής. Σχετικά με τα κρούσματα των επόμενων ημερών, ανέφερε, στο Mega, πως αν εφαρμοστεί το ολικό lockdown στην Αττική τότε θα δούμε μια μείωση.

«Μπορεί να οδηγήσει την Αττική κάτω από 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα» τόνισε. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών. Πρέπει να την αναχαιτίσουμε τώρα ώστε να έχουμε πιο φυσιολογική άνοιξη», συμπλήρωσε ενώ εκτίμησε ότι για τρεις βδομάδες θα πρέπει να κρατήσει το lockdown, αν και οι τέσσερις θα έφερναν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Lockdown: Αντίδραση Αλέξη Τσίπρα

«Η ανακοίνωση ενός lockdown μέσα στο lockdown είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος», ανέφερε στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις υποστήριξε: «Για πρώτη φορά άκουσα τον υπουργό Yγείας να λέει ότι θα εισηγηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι πάμε σε ένα lockdown μέσα στο lockdown. Είμαστε από τον Νοέμβριο σε lockdown και φαίνεται ότι αυτές οι συνθήκες δεν φέρνουν αποτέλεσμα…Αν λοιπόν σήμερα με κυβερνητική απόφαση επιβληθεί νέο lockdown μέσα στο lockdown επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε βλέποντας και κάνοντας και τώρα πηγαίνει κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και μετά βλέπουμε”.

Ακολούθως είπε ότι αν και σε όλο τον δυτικό κόσμο βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν διακρίνεται από την επιτυχία της, στην χώρα μας “η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μία υπερβολική κούραση την κοινωνία και τα μεγέθη που αφορούν την πανδημία είναι ανησυχητικά… Η ελληνική κυβέρνηση από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό, δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος”.

Σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος απάντησε,

“Το κρίσιμο δεν είναι τι διαφορετικό θα κάνεις όταν τα πράγματα φθάσουν στο μη περαιτέρω, αλλά εάν έκανες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μη φθάσει μέχρι εκεί η κατάσταση, ή για να ελαχιστοποιήσεις τις συνέπειες. Εμείς ασκούμε συγκεκριμένη κριτική: τι έκανε η κυβέρνηση για τη διασπορά στις εστίες μετάδοσης, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα σχολεία για τους εργασιακούς χώρους; Όχι μόνο δεν έκανε κάτι αλλά μας καθησύχαζε λέγοντας ότι δεν κολλάει στο μετρό, δεν κολλάει στα σχολεία”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου καθώς οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν με βάση μία εικόνα που δεν είναι πραγματική καθώς ο αριθμός των τεστ υπολείπεται αυτών που απαιτούνται…».

Lockdown: Το Χρηματιστήριο κάτω από τις 760 μονάδες

Θύμα της ανασφάλειας που φέρνει η επιβολή νέου, σκληρού lockdown στην Αττική έπεσε και το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,72% στις 756,88 μονάδες. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν τους επενδυτές που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, καθώς η αβεβαιότητα επιστρέφει στην αγορά. Συγκεκριμένα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,12%, στις 1.803,96 μονάδες, ενώ αντίστοιχα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 1,58% στις 1.071,32 μονάδες.

Σφοδρότερο ήταν το σφυροκόπημα στις τράπεζες, καθώς ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,27% στις 447,78 μονάδες. Ως προς τις επιμέρους μετοχές, οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν οι τράπεζες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 6,20%, η Alpha Bank χαμηλότερα κατά -5,72% , η Εθνική Τράπεζα κατά 5,11% και η Eurobank κατά 4,91%. Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν επίσης οι Titan, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις