Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Κύπρος – Αναστασιάδης: Μήνυμα στην Τουρκία, αναφορά στις διερευνητικές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Κύπρος – Αναστασιάδης: Μήνυμα στην Τουρκία, αναφορά στις διερευνητικές

Μητσοτάκης Κύπρος - Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία, έχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Περιφερειακή συνάντηση τις επόμενες μέρες, προανήγγειλε ο Νίκος Αναστασιάδης

Την ετοιμότητας Αθήνας και Λευκωσίας για λύση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ εξέφρασαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης σε κοινές τους δηλώσεις. Τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσαν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να προσέλθουν στην Ατυπη Πενταμερή για το Κυπριακό υπογραμμίζοντας, όμως, ότι οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν εντός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ,. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από την Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον διεθνή παράγοντα. « Δυστυχώς οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η ΕΕ. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα». «Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ετσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αθήνα προσέρχεται με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια και τόνισε ότι σε αυτές θα δοκιμαστούν και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις