Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λοιμωξιολόγοι στα παράθυρα: Δυσφορία στο Μαξίμου, σύγχυση στους πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοιμωξιολόγοι στα παράθυρα: Δυσφορία στο Μαξίμου, σύγχυση στους πολίτες

Λοιμωξιολόγοι στα παράθυρα: Εκείνο που ανησυχεί το Μαξίμου, που βλέπει τους ειδικούς σε να διατυπώνουν δημόσια εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, είναι ο κίνδυνος της αμφισβήτησης των ειδικών από την κοινή γνώμη 

Έντονη δυσφορία προκαλούν οι συνεχείς διαφοροποιήσεις των επιστημόνων στα τηλεοπτικά παράθυρα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κορονοϊού, με δηλώσεις που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, τον τρομάζουν και δημιουργούν παράλληλα μια σύγχυση που ουδόλως βοηθά στην διάθεσή του να πειθαρχήσει με σύνεση και υπομονή στα μέτρα. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω από τους λοιμωξιολόγους προκαλούν μια “επικίνδυνη” για την ψυχολογία νευρικότητα. “Στους λίγους δύσκολους μήνες που απομένουν χρειάζεται υπεύθυνος και ενιαίος λόγος από τους ειδικούς και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων οι οποίες δεν εξυπηρετούν την συλλογική ανάγκη” τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη. Το κλίμα στο εσωτερικό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έχει διαταραχθεί μετά την τελευταία μαραθώνια συνεδρίασης της επιτροπής και τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Εκείνο που ανησυχεί το Μαξίμου, που βλέπει τους ειδικούς σε ορισμένες περιπτώσεις να διατυπώνουν δημόσια εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, είναι ο κίνδυνος της αμφισβήτησης των ειδικών από την κοινή γνώμη που βρίσκεται στα όρια της. Το “καμπανάκι” που ήχησε σήμερα η Αριστοτελεία Πελώνη προς την αρμόδια επιτροπή δεν είναι τυχαίο καθώς το φαινόμενο των διαφωνιών μεταξύ των λοιμωξιολόγων ολοένα και μεγαλώνει.

Μαξίμου μάσκες

Η σπόντα Λαζανά

Σε αυτό το κλίμα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Μάριος Λαζανάς ανακοίνωσε την απόφασή του να μην εμφανιστεί ξανά σε εκπομπές στην τηλεόραση, μέχρι τουλάχιστον να βελτιωθεί η κατάσταση με την εξάπλωση του κορονοϊού. Και ζήτησε απ’ όλους να είναι «πιο συνετοί σε όλα λέμε». Ο Μάριος Λαζανάς ήταν καλεσμένος το πρωί της Δευτέρας (08.02.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ κι από εκεί ανακοίνωσε ότι μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα και η πανδημία του κορονοϊού να υποχωρήσει, ο ίδιος δεν θα εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα. «Επειδή ήσασταν από τις πρώτες εκπομπές που με φιλοξενήσατε, σήμερα θα είναι η τελευταία μου εμφάνιση», είπε στο τέλος της συνέντευξής του ο Μάριος Λαζανάς. Ερωτηθείς αν αυτή είναι η… οριστική του απόφαση, τόνισε πως «αν τα δεδομένα αργότερα αλλάξουν, μπορεί να αλλάξει και η τοποθέτησή μου».

Όσον αφορά στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ο Μάριος Λαζανάς είπε ότι «θέλω να δώσω κι εγώ ένα παράδειγμα ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στην επιτροπή, να περιοριστούμε στα καθήκοντά μας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο συνετοί σε αυτά που λέμε»

Η σοκαριστική φράση Σύψα και η απάντηση Παναγιωτόπουλου

Χαρακτηριστική ήταν όμως και η οργισμένη σχεδόν απάντηση του ομότιμου καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκη Παναγιωτόπουλου στον Νικόλαο Σύψα και τα… περί Ουχάν…  “Αυτά περί επιστροφής στη Ουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος από την άλλη, ζήτησε να αυξηθούν οι ειδικότητες των καθηγητών που μετέχουν στην επιτροπή. “Πρέπει να ενισχυθεί η επιτροπή με περισσότερες ειδικότητες. Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων. Με αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς” είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ τονίζοντας πως οι λοιμωξιολόγοι να γνωρίζουν τι αποτελεσματικότητα θα έχουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται.

“Παραδείγματος χάριν, γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 18:00 και όχι από τις 19:00 ή τις 20:00; Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο; Είναι διαφορετικό”. Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Μάριος Λαζανάς δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και ζήτησε να οριστεί εκπρόσωπος της επιτροπής. “Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις