Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Χάλασε η τηλεόραση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις βλάβες
PLUS

Χάλασε η τηλεόραση: Πώς να αντιμετωπίσετε τις βλάβες

Χάλασε η τηλεόραση: Ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες τηλεόρασης;

Τι γίνεται, όταν η τηλεόραση δε συνεργάζεται μαζί σου, ή η τηλεόραση σβήνει μόνη της; Υπάρχουν διαφόρων ειδών συχνές βλάβες τηλεόρασης που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Κάποιες από αυτές διορθώνονται εύκολα, κάποιες άλλες όχι και τόσο και απαιτούν τη βοήθεια επαγγελματία τεχνικού. Αν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, αναβοσβήνει, ή δεν ανοίγει, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις, προτού καλέσεις τεχνικό. Ειδικά αν η συσκευή σου είναι αρκετά ακριβή, καλό είναι να περιορίσεις τα πειράματα πάνω της, για να μην έχεις αντίθετα αποτελέσματα.

Η τηλεόραση σβήνει μόνη της

Πρόκειται για μια περίπτωση που δεν αντιμετωπίζεται συχνά, αλλά δεν είναι και απίθανη. Αν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα, πως η συσκευή έχει βλάβη. Αρχικά, θα πρέπει να μπεις στις ρυθμίσεις της τηλεόρασης και να ελέγξεις, αν κατά λάθος έχει ενεργοποιηθεί χρονοδιακόπτης. Ο χρονοδιακόπτης είναι μια απλή λειτουργία, χάρη στην οποία η τηλεόραση σβήνει, όταν το προγραμματίζεις. Για παράδειγμα, αν φοβάσαι ότι θα σε πάρει ο ύπνος βλέποντας τηλεόραση, ο χρονοδιακόπτης θα σου φανεί πολύ χρήσιμος. Αν τελικά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, τότε είναι πιθανό να υπάρχει βλάβη στο τροφοδοτικό της συσκευής. Είναι και αυτή μια από τις συχνές βλάβες τηλεόρασης που μπορούν να παρουσιαστούν. Αν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, ή σβήνει και μετά ανάβει ξανά, χωρίς λόγο, ίσως θα ήταν καλό να καλέσεις έναν τεχνικό για να αναλάβει την επισκευή της τηλεόρασης σου.

Τηλεόραση

Βγαίνουν κάθετες ή οριζόντιες μαύρες γραμμές στην οθόνη

Αν οι γραμμές μετακινούνται σε συνεχή ροή, πιθανότατα δεν πρόκειται για μια από τις συχνές βλάβες τηλεόρασης, αλλά οφείλονται σε ασθενές σήμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακαλύψεις τι πρόβλημα υπάρχει με την κεραία της τηλεόρασης. Ειδάλλως, μπορεί να οφείλονται σε χαλαρότητα των καλωδίων στο εσωτερικό της συσκευής. Θα το καταλάβεις, αν αφήσεις την τηλεόραση να κρυώσει για λίγο, ή τη μετακινήσεις και τα προβλήματα διορθωθούν στιγμιαία. Αν οι γραμμές είναι στατικές, τότε μάλλον έχουν καεί κάποια από τα pixel της οθόνης. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται αλλαγή του πάνελ της συσκευής.

Έχω ήχο, αλλά καθόλου εικόνα

Αν η τηλεόραση σου δεν έχει εικόνα, πρέπει πρωτίστως να βεβαιωθείς, ότι δεν έχει πειραχτεί η ρύθμιση για τη φωτεινότητα και την αντίθεση της συσκευής. Αν μπεις στις ρυθμίσεις με το τηλεχειριστήριο σου και δεν ευθύνεται η φωτεινότητα και η αντίθεση για το ότι δεν έχεις εικόνα, τότε πρέπει να αναζητήσεις αλλού το πρόβλημα. Μην ανησυχείς αν δε γνωρίζεις πως λειτουργεί η τηλεόραση, θα σε ενημερώσουμε εμείς! Έλεγξε τη σύνδεση της συσκευής με εξωτερικές πηγές – όπως ο ψηφιακός δέκτης – και σιγούρεψε ότι όλα τα καλώδια διασυνδέσεων είναι στη θέση τους. Πολλές φορές, χαλαρώνει η σύνδεση με το καλώδιο HDMI, ή άλλο καλώδιο παροχής εικόνας και αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα προβλήματα στη μετάδοση εικόνας, αλλά και ήχου. Και αυτό το περιστατικό ανήκει στις πιο συχνές βλάβες τηλεόρασης, που όμως λύνονται εύκολα.

Παλιά τηλεόραση
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις