Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μιανμάρ πραξικόπημα: Γυμνάστρια γύριζε βίντεο και πίσω της γινόταν… πραξικόπημα
ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ πραξικόπημα: Γυμνάστρια γύριζε βίντεο και πίσω της γινόταν… πραξικόπημα

Μιανμάρ πραξικόπημα: Στο βίντεο, η γυμνάστρια συνεχίζει ακάθεκτη να ασκείται, ενώ κομβόι από μαύρα τζιπ και αύρες περνούν από πίσω της.

Το πραξικόπημα της Κυριακής στη Μιανμάρ μας τροφοδότησε με πολύ δυνατές εικόνες από την κινητοποίηση του στρατού και τις αντιδράσεις των πολιτών. Μαζί με αυτά όμως το φως της δημοσιότητας είδε και ένα σουρεαλιστικό περιστατικό, με πρωταγωνίστρια μία γυμνάστρια. Η συγκεκριμένη επέλεξε να γυρίσει γύριζε βίντεο με μαθήματα ασκήσεων αεροβικής κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας. Έτσι την ώρα που έδειχνε στο κοινό της τις ασκήσεις, από πίσω της ο στρατός έριχνε την κυβέρνηση! Η γυμνάστρια, ωστόσο, που φέρει το όνομα Khing Hnin Wai, συνέχισε ακάθεκτη να ασκείται, ενώ κομβόι από μαύρα τζιπ και αύρες εμφανίζεται πίσω της με… εμβατήριο τη μουσική της!

Πέρα από το τραγελαφικό αυτό, σε διεθνές επίπεδο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον στρατό της Μιανμάρ, που ανέτρεψε την κυβέρνηση και συνέλαβε την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, να παραδώσει «αμέσως» την εξουσία, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν αμέσως οι κυρώσεις που είχαν αρθεί κατά την τελευταία δεκαετία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να τις επαναφέρει. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η ανακοίνωση του Μπάιντεν για τη Μιανμάρ συνιστά ένα «μήνυμα» για όλες τις χώρες της περιοχής.

 

Μιανμάρ πραξικόπημα:  Ικανοποιημένοι οι Ροχίνγκια

Από την πλευρά τους οι Ροχίνγκια, η καταπιεσμένη και διωκόμενη μουσουλμανική μειονότητα, που ζει στα δυτικά της χώρας, φαίνονται ικανοποιημένοι από την ανατροπή της κυβέρνησης. Η Μιανμάρ είναι κατά βάση βουδουστική χώρα και προ τριετίας ξέσπασε μια αιματηρή εκστρατεία καταστολής των Ροχίνγκια από τον στρατό και παραστρατιωτικές οργανώσεις. Περίπου 740.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει «γενοκτονία» την επιχείρηση του στρατού εναντίον τους.

Αούνγκ

 

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι ήταν η ντε φάκτο ηγέτιδα της Μιανμάρ εκείνη την εποχή και το 2019 είχε υπερασπιστεί τον στρατό της χώρας της ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εξέταζε τις ακρότητες σε βάρος των Ροχίνγκια, όπως βιασμούς και ανθρωποκτονίες. Το νέο της σύλληψής της διαδόθηκε αστραπιαία στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Μπανγκλαντές όπου ζουν σήμερα οι πρόσφυγες Ροχίνγκια προξενώντας πανηγυρισμούς χαράς.

Ροχίνγκια
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις