Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αίγυπτος μούμια: Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη
ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος μούμια: Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη

Αίγυπτος μούμια: Μια μούμια με χρυσή γλώσσα ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους στην τοποθεσία Τaposiris Magna.

Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην αιγυπτιακή τοποθεσία Τaposiris Magna έφεραν στο φως 16 ταφές σε βράχους. Σε μία εξ αυτών ανευρέθη μια μούμια που φέρει μια γλώσσα από χρυσό. Η αρχαιολογική ομάδα εικάζει  ότι μετά την αφαίρεση της γλώσσας του νεκρού κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης, αυτή αντικαταστάθηκε με το χρυσό αντικείμενο, έτσι ώστε ο νεκρός να μπορεί να μιλήσει στον Όσιρι στη μεταθανάτια ζωή. Το ταφικό σύμπλεγμα χρονολογείται κατά προσέγγιση λίγο πριν τη γέννηση του Χριστού και μέσα στους τάφους βρέθηκαν και αρκετές πέτρινες μάσκες κηδείας, που μας επιτρέπουν να δούμε πώς έμοιαζε ο κάθε νεκρός.

Η ανασκαφή διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Σάντο Ντομίνγκο, το οποίο εργάζεται στον χώρο για σχεδόν μια δεκαετία. Η ομάδα είχε ανακαλύψει στο παρελθόν πολλά νομίσματα μέσα στο ναό της Taposiris Magna με χαραγμένο με το πρόσωπο της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Επιπλέον, κομμάτια αγαλμάτων και χώρων ναού αποκαλύπτουν ότι ο βασιλιάς Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ, που βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 221 έως το 204 π.Χ. έκτισε τον συγκεκριμένο ναό.

Νεκρική μάσκα

Αίγυπτος μούμια: Η κατάσταση της μούμιας

Ο σκελετός με τη χρυσή γλώσσα βρέθηκε καλά συντηρημένος, καθώς το κρανίο του και το μεγαλύτερο μέρος της δομής του είναι ακόμα ανέπαφο. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι η τοποθέτηση της χρυσής γλώσσας έγινε με την ελπίδα ότι αυτό το άτομο θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με τον θεό των νεκρών και κριτή του κάτω κόσμου, τον Όσιρις, όταν φτάσει στη μεταθανάτια ζωή και να τον πείσει να δείξει έλεος στο πνεύμα του.

Κεφαλή αγάλματος

 

Οι άλλες ταφές δεν ήταν τόσο διατηρημένες, αλλά ο Δρ Kathleen Martinez, ο οποίος ηγείται του ανασκαφής, αποκάλυψε μια σειρά από πολυτελή κτερίσματα.  Ένα λείψανο φέρει επιχρυσωμένες διακοσμήσεις που δείχνουν τον θεό Όσιρις, ενώ ένα άλλο ήταν στολισμένο με μια εκπληκτική κορώνα, η οποία είναι διακοσμημένη με κέρατα, και ένα φίδι στο μέτωπο που πιθανότατα είναι κόμπρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις