Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/1: Ψώνια με ραντεβού και click away - Δεν πέρασε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

rapid test κορονοϊός

Ψώνια με ραντεβού και click away

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, μετά τη σημερινή συνεδρίαση προχώρησε σε σχετική εισήγηση για τη λήψη νέων μέτρων. Οι ειδικοί εξετάζοντας το ιικό φορτίο της Αττικής, την εντάσσουν πλέον στις κόκκινες «περιοχές» και γι αυτό εισηγούνται πιο σκληρό lockdown. Σχετικά με το λιανεμπόριο στην Αττική, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να λειτουργήσουν τα καταστήματα με click away και με click in shop. Συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού για αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.

Όσον αφορά στα σχολεία και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που είχε αποφασιστεί να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα γυμνάσια σε όλη τη χώρα, ενώ θα παραμείνουν κλειστά Λύκεια στις κόκκινες περιοχές. Στις Εκκλησίες θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα μέχρι 9 άτομα, ενώ θα ανοίξουν από τη Δευτέρα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές. Μπορεί η Αττική να μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα παραμείνει 21:00 με 05:00. Αν και αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να ισχύσει το ίδιο ωράριο με αυτό που ίσχυε σε όσες περιοχές έμπαιναν στο «κόκκινο», δηλαδή 18:00-05:00, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πέρασε.

”Κοκκινίζει ο Άγιος Νικόλαος

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης καθώς ο δήμος είναι πολύ κοντά στο να μπει στις ”κόκκινες” περιοχές. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, η επικεφαλής της ΚΟΜΥ Λασιθίου του ΕΟΔΥ Αθηνά Καρπούζη. Τα 20 από αυτά εντοπίζονται στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αμμούδας και τα 30 στον γενικό πληθυσμό, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς δεν αποκλείεται η περιοχή να βρεθεί σε καθεστώς σκληρών μέτρων. «Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά» ανέφερε η κα. Καρπούζη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις