Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δεκαετές ομόλογο Ελλάδα: Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης των επενδυτών
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ

Δεκαετές ομόλογο Ελλάδα: Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης των επενδυτών

Δεκαετές ομόλογο Ελλάδα: Πρώτη φορά η Ελλάδα δανείσθηκε από τις αγορές με κόστος κάτω του 1% με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου - Εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα, τεράστια η ζήτηση

«Το νέο ελληνικό ομόλογο γίνεται περιζήτητο στην αγορά» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση από την Αθήνα για την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η απόδοση του ομολογιακού δανείου, που διαρκεί μέχρι τις 18 Ιουνίου του 2031, φτάνει το 0,79% σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Είναι το χαμηλότερο επιτόκιο για νέο, δεκαετές χρεόγραφο από το 2001, όταν η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ. Η τελευταία έξοδος στην αγορά για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020 με δεκαετές ομόλογο. Η απόδοσή του κυμαινόταν ακόμη στο 1,22%».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «η μεγάλη ζήτηση για τα χρεόγραφα είναι αξιοσημείωτη, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας για τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να περιληφθούν καν σε πολλά χαρτοφυλάκια. Δύο σκαλοπάτια απέχει ακόμη η Ελλάδα μέχρι την επενδυτική βαθμίδα για την Fitch και την Scope Ratings, τρία για την Standard & Poor’s, την Moody’s και την DBRS. Ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν αναβάθμιση για το τρέχον έτος. Η JP Morgan εκτιμά ότι ήδη το 2022 η Ελλάδα θα ανέλθει στην κατηγορία των πιστωτών που αποτελούν επενδυτική επιλογή. Για τους επενδυτές που αγοράζουν τώρα, αυτή η πρόβλεψη τροφοδοτεί ελπίδες για μελλοντικά κέρδη».

wall with painting during daytime photo

Δεκαετές ομόλογο Ελλάδα: Εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα

Στην εκτενή ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «σε αντίθεση με την εποχή της ελληνικής κρίσης χρέους, ο κίνδυνος της μη εξυπηρέτησης θεωρείται ελάχιστος. Περίπου το 80% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Τα τοκοχρεολύσια είναι πολύ χαμηλά και η περίοδος αποπληρωμής φτάνει μέχρι το 2070. Γι’ αυτό η βιωσιμότητα του χρέους θεωρείται εξασφαλισμένη, τουλάχιστον μέχρι το 2032. Εάν παρά ταύτα η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες πληρωμής, μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω διευκολύνσεις από την πλευρά των δημοσίων πιστωτών. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει αποθέματα ρευστότητας που φτάνουν τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ».

Για το ίδιο θέμα το χρηματιστηριακό πόρταλ Börse Online σημειώνει ότι «η Ελλάδα εκδίδει και πάλι δεκαετές ομόλογο με επιτυχία». Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται: «Ένας από τους λόγους για την υψηλή ζήτηση που έχουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι οι επενδυτές έχουν αποκαταστήσει πλέον, σε μεγάλο βαθμό, την εμπιστοσύνη τους προς την χώρα της ευρωζώνης που ήταν άλλοτε συνώνυμο της κρίσης. Στο απόγειο της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, το 2012, η απόδοση των ομολόγων είχε ξεπεράσει το 35%. Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε η Αθήνα στέκεται όλο και καλύτερα στα πόδια της και μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές».

Δεκαετές ομόλογο Ελλάδα: Ποιοι το απέκτησαν

Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έδωσε ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, με την Ελλάδα, παρά το σοκ της πανδημίας – και τη συνεχή απειλή των lockdowns – να καταφέρνει μία άκρως επιτυχημένη έξοδο, καθώς όχι μόνο το επιτόκιο ύψους 0,80% ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί, αλλά και το επίπεδο των προσφορών έφτασε σε υψηλά ετών φθάνοντας τα 32 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει καταγραφεί για ελληνικό δεκαετές ομόλογο από το 2010.

Η προσφορά υπερκάλυψε σχεδόν 9 φορές την τελική έκδοση (ή 14 φορές τον αρχικό στόχο) και για επιτόκιο μόλις 0,75% (κουπόνι).

Το τελικό κόστος (απόδοση) έφτασε στο 0,807% που είναι το καλύτερο όλων των εποχών και για οποιαδήποτε διάρκεια ομολόγου.

Ακόμα σημαντικότερο ίσως από όλα αυτά, είναι η ποιότητα των επενδυτών που μετείχαν στην έκδοση.

Πάνω από 300 υποψήφιοι αλλά μόνον 7% από Ελλάδα και μόλις 5% hedge funds.

man wearing black shirt sitting on white concrete surface
Συγκεκριμένα:

-Το 93% των συνολικών προσφορών προήλθε από το εξωτερικό.

-Το 92% είναι θεσμικοί επενδυτές.

-Το 57% των συνολικών προσφορών προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων και 7% από συνταξιοδοτικά ταμεία.

-Το 28% προήλθε από μεγάλες τράπεζες, με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I άνω του 20%

Δεκαετές ομόλογο Ελλάδα: Υψηλή η ζήτηση

Το AP, σε ανταπόκρισή του για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα. Η ανταπόκριση, που αναδημοσιεύεται μέσω Washington Post, Washington Times, ABC News, αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε από τις αγορές 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για το ομόλογο αυτό ήταν «πολύ υψηλή».

Όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου, κατά σειρά, διεθνούς προγράμματος διάσωσης, έχει περιέλθει σε νέα σοβαρή οικονομική ύφεση, εξαιτίας των παγκόσμιων οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Τονίζεται, δε, ότι το εθνικό χρέος της χώρας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 208% του ΑΕΠ, το 2020, ενώ κατά την τελευταία επταετία είχε κυμανθεί γύρω στο 180%. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας, συνεχίζει η ανταπόκριση, δεν ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά σε οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής σε σχέση με τις αγορές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις