Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο AstraZeneca δόσεις: “Πόλεμος” με την ΕΕ – “Πήρατε προκαταβολή”
ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Εμβόλιο AstraZeneca δόσεις: “Πόλεμος” με την ΕΕ – “Πήρατε προκαταβολή”

Εμβόλιο AstraZeneca δόσεις: H EE «υπενθυμίζει» στην AstraZeneca ότι έχει λάβει ήδη προκαταβολή για τουλάχιστον 300.000.000 δόσεις του εμβολίου της

Η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες έθεσαν στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία το ερώτημα αν μπορεί να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η εταιρεία ανακοίνωσε απροσδόκητα την Παρασκευή ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση. Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου. Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Δεν σχολιάζει η εταιρεία

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της. Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων. Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο. Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Εμβόλιο κορονοϊός εμβολιασμός

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η AstraZeneca δεν έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις

Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Ομως η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες με την AstraZeneca. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Εμβολιασμός εμβόλιο κορονοϊός

AstraZeneca: Αντιδράσεις για δύο δημοσιεύματα

Το Βερολίνο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Οι εφημερίδες μπέρδεψαν πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας. Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%. “Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα άρθρα μπέρδεψαν δύο πράγματα”, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο. Σύμφωνα με τις αρχές, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων “μεταξύ 59 και 69 ετών” που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε “8%”, με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Εμβολιασμός εμβόλιο κορονοϊός

AstraZeneca: Αναληθή τα άρθρα

Η AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. “Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή”, ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης”.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών. Σε επικοινωνία που είχε το AFP με τον ΕΜΑ, ο οργανισμός επεσήμανε ότι ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ημέρες απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αυτού, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει “τη διαδικασία εκτίμησης που διεξάγεται”.

AstraZeneca: Πόλεμος και για τη μείωση των εμβολίων

Την ίδια ώρα, η άγρια κόντρα ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, που ξεκίνησε από την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 31.000.000 δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου, αντί των 80.000.000, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί, συνεχίζεται. Η κίνηση της Κομισιόν και ο σχεδιασμός αντιποίνων, με την διακοπή της παράδοσης εμβολίων της Pfizer προς το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα μπορούσε να μην έχει την στήριξη του Βερολίνου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υποστήριξε με δηλώσεις του τις προτάσεις των Βρυξελλών για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ. Η Ένωση έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Σπαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων. Ο Σπαν ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η AstraZeneca απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.

Εμβόλιο κορονοϊός εμβολιασμός

Αδυναμία του κολοσσού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ΕΕ πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της -κάτι που αποτελεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ κατά της πανδημίας, αφού και η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες. Η AstraZeneca, από την πλευρά της, υποστήριξε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτό συνέβη, αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια). Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για τα εμβόλια, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις