Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Ελλάδα: Τι λέει ο Μόσιαλος για το τρίτο κύμα και τις μεταλλάξεις
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα: Τι λέει ο Μόσιαλος για το τρίτο κύμα και τις μεταλλάξεις

Άρση μέτρων Ελλάδα: Σχετικά με την βρετανική μετάλλαξη και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι ήδη το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Σωστή χαρακτήρισε την επιλογή για άνοιγμα των οικονομικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ο καθηγητής του Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. “Προφανώς άλλες χώρες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη δική μας. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα; Ναι κατά τη γνώμη μου” σημείωσε ο κ. Μόσιαλος. Προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί σε τρία ζητήματα προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας. Πρώτο είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας: Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων.

“Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία” σημείωσε. Δεύτερο είναι η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, είπε χαρακτηριστικά. Τρίτο είναι οι σωστές δειγματοληψίες: Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος είναι βασικό μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ. Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση, σημείωσε.

Ερμού καταστήματα

Τι είπε για τη μετάλλαξη

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος. Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% “άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα”. Από την άλλη σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη. “Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση” κατέληξε.

Ζευγάρι με μάσκα κάθονται σε παγκάκι

Ολα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα -Tι αναφέρει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε

Δημοσιεύθηκε σήμερα το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Τα έκτακτα μέτρα προστασίας αφορούν το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, και ώρα 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το πρωί. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, προβλέπεται, αναστολή των συναθροίσεων και εκδηλώσεων, λειτουργία με το πολύ 15 άτομα για δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια και αναστολή εξόδου από ΚΥΤ και δομές.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

lockdown Αθήνα βόλτα

605 νέα κρούσματα το Σάββατο

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151646, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5830 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46753 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 292 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 206 (70.5%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1066 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5622 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3315 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γκράφιτι με ελέφαντα
Δείτε ακόμη
Εξαδάκτυλος: Μπορούμε να απωθήσουμε το τρίτο κύμα – Το πλεονέκτημα της Ελλάδας
Η φτηνή κολχικίνη στη μάχη κατά του κορονοϊού – Ξεκινά η χορήγησή της στην Ελλάδα, έρχονται ανακοινώσεις
Παρασκευής: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτο κύμα – Ανησυχούν οι μεταλλάξεις
Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – Γέμισαν τα καταστήματα
Μετακινήσεις, εστίαση, γυμναστήρια – Οι ημερομηνίες που έχουν “πέσει στο τραπέζι”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις