Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση lockdown Ελλάδα – ημερομηνίες: Πώς θα ανοίξουν οι δραστηριότητες, τα σενάρια
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Άρση lockdown Ελλάδα – ημερομηνίες: Πώς θα ανοίξουν οι δραστηριότητες, τα σενάρια

Άρση lockdown Ελλάδα - ημερομηνίες: Όλο το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων - Σε απελπισία γυμναστήρια και εστίαση, ήδη καταγράφονται τα πρώτα λουκέτα

Μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ (όχι τα ΟΠΑΠ play), οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας θα συζητήσουν εκτενώς το θέμα των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους 32 ειδικούς να μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια τι μπορεί να ανοίξει στη χώρα, δίνοντας βεβαίως το απαραίτητο περιθώριο της μίας ή των δύο εβδομάδων από το κάθε άνοιγμα. Τα κυβερνητικά στελέχη κρίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, δεδομένου ότι σήμερα με βάση τα στοιχεία είμαστε σε καλή πορεία. Βέβαια υπάρχουν και ειδικοί στην επιτροπή που θεωρούν ότι οι τελευταίες κινήσεις έγιναν απότομα και είναι πιθανό να έχουμε άμεσα νέο ξέσπασμα κρουσμάτων.

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους επιστήμονες ότι η χώρα θα κλείσει άμεσα δραστηριότητες που επιβάρυναν την επιδημιολογική εικόνα. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί ανησυχούν και για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Εστω κι αν η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως οι μεταλλάξεις θα ελεγχθούν και καλύπτονται από το εμβόλιο, ο φόβος για άμεση διασπορά του μεταλλαγμένου ιού δεν έχει εκλείψει.

Οι ημερομηνίες

Στο μεταξύ όμως οι 32 ειδικοί θα εξετάσουν βήμα βήμα το άνοιγμα των διαφόρων δραστηριοτήτων στην περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα.

1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

8η Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι είναι μία πιθανή ημερομηνία για μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά μόνο για ψάρεμα, κυνήγι και χιονοδρομικά κέντρα

15η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εστίαση η οποία όμως προσδιορίζεται για μετά το τέλος Φεβρουαρίου και πιθανώς προς τα μέσα Μαρτίου

Σε ό,τι αφορά στους φοιτητές και την επιστροφή τους στις αίθουσες, αυτό αναμένεται να εξετασθεί πολύ αργότερα καθώς και το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως πιθανώς και αυτή η χρονιά θα κυλήσει χωρίς δια ζώσης εκπαίδευση, με εξαίρεση όσους φοιτητές έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια το οποίο επίσης θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά σε γυμναστήρια και άλλους κλειστούς αθλητικούς χώρους η συζήτηση δεν ξεκινά Μάρτιο όπως γνωρίζαμε, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο πιο “χτυπημένος” κλάδος αναμένεται να ανεβάσει ρολά προς τα τέλη Μαρτίου

Νίκος Χαρδαλιάς

Ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο άνοιγμα, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο;

«Ακόμα είναι νωρίς, ωστόσο το επόμενο μεγάλο θέμα είναι η εστίαση», επισήμανε ο Άλκης Βατόπουλος στο iefimerida, για να συμπληρώσει ότι το πλήρες άνοιγμα της αγοράς «εξαρτάται πάρα πολύ και από την πορεία των εμβολιασμών. «Αν η μετάλλαξη του κορωνοϊού επικρατήσει, ο κίνδυνος είναι να αυξήσει το ποσοστό των ανθρώπων που θα πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να έχουμε συλλογική ανοσία», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο τελευταίος τομέας που θα ανοίξει, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Υπάρχει μια αμερικανική μελέτη η οποία δείχνει για την Αμερική ότι τη μεγαλύτερη διασπορά την έχουν τα εστιατόρια και μετά τα γυμναστήρια. Όσον αφορά την Ελλάδα, τελευταίο θα είναι η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, η νυχτερινή ζωή γενικότερα», κατέληξε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι και «τα γυμναστήρια είναι προβληματικά, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να πούμε με σιγουριά τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν όλα αυτά».

Σε τραγική κατάσταση τα γυμναστήρια

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω του παρατεταμένου lockdown βρίσκονται οι αλυσίδες γυμναστηρίων, οι οποίες βλέπουν το τζίρο τους να έχει μηδενιστεί ενώ μάλλον θα είναι και τα τελευταία που θα ανοίξουν. Οι περίπου 2.500 επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούν συνολικά 42.000 εργαζόμενους δεν κρύβουν την αγωνία τους για το μέλλον, έχοντας θέσει το προσωπικό τους σε αναστολή και αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η επιστολή που έστειλε η γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων Holmes Place Greece στον πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας την άμεση έναρξη λειτουργίας των γυμναστηρίων. Όπως αναφέρει, η Holmes Place Greece, αντιλαμβανόμενη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει επί μήνες ο κλάδος των γυμναστηρίων απηύθυνε επιστολή – έκκληση στον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη με πρώτιστο στόχο την άμεση έναρξη της λειτουργίας των γυμναστηρίων, αναδεικνύοντας παράλληλα, τις επιπτώσεις που επιφέρει η απουσία σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία των πολιτών.

man in black and white crew neck t-shirt sitting on brown wooden bench

Οδικός χάρτης επανεκκίνησης

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προτάσσει ένα βιώσιμο οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του κλάδου. Και παράλληλα παραθέτει αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγαν Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, αποδεικνύοντας ότι τα γυμναστήρια όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά αντίθετα λόγω της σωματικής άσκησης των ανθρώπων, ενισχύουν την υγεία τους – συγκεκριμένα σε περισσότερες από 62 εκατομμύρια επισκέψεις σε γυμναστήρια από 14 ευρωπαϊκές χώρες, τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν συνολικά μόλις 487 μολύνσεις, δηλαδή 0,78 περιπτώσεις ανά 100.000 επισκέψεις.

Η Holmes Place Greece προχώρησε στην διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας, αποκομίζοντας μέχρι στιγμής εντυπωσιακά στοιχεία, στα οποία φανερώνεται η θετική άποψη των πολιτών για την άσκηση καθώς και την ασφάλεια των χώρων των γυμναστηρίων και τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας. Τέλος, στο κλείσιμο της επιστολής, γίνεται λόγος για το φαινόμενα συνάθροισης αθλούμενων σε υπαίθριους χώρους χωρίς κανόνες ασφαλείας και τονίζεται η ανάγκη να επιτραπεί η χρήση των εξωτερικών χώρων προπόνησης με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας

Κοινό μυστικό η κρυφή λειτουργία – Απελπισία

Ο κλάδος των γυμναστηρίων εκπέμπει «SOS» και μερίδα ιδιοκτητών στη Θεσσαλονίκη, είτε για τα προς το ζην είτε για λόγους αισχροκέρδειας, σηκώνουν τα στόρια και λειτουργούν παράνομα εν μέσω πανδημίας αψηφώντας τον κίνδυνο για τη διασπορά του ιού. Το γεγονός επιβεβαιώνει στο ThessToday.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης Κώστας Κοπαρανίδης, εξηγώντας πως το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι γνωστό στον κλάδο, ωστόσο πρόκειται για τη μειοψηφία των ιδιοκτητών και αφορά δύο κατηγορίες: «Εκείνους που δεν έχουν να φάνε και αναγκάζονται να λειτουργούν παράνομα για να βγάλουν τα προς το ζην και εκείνους που αισχροκερδούν εν μέσω καραντίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για γυμναστήρια-στούντιο που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως συνηθίζεται στα σύγχρονα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης. «Είναι κοινό μυστικό. Κάποιοι ανοίγουν την αίθουσα και βγάζουν φωτογραφίες την ώρα που γυμνάζονται. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο γιατί πιστεύω ότι όπως δεν το κάνω εγώ, θα ήθελα να είναι ευνόητο να μην το κάνει και κανένας άλλος», τόνισε ο κ. Κοπαρανίδης. «Ό,τι στοιχείο πέφτει στην αντίληψη της αστυνομίας τότε εκείνοι που λειτουργούν παράνομα έρχονται αντιμέτωποι με το γράμμα του νόμου».

Είμαστε απελπισμένοι

Ο κλάδος των γυμναστηρίων αναμφίβολα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο καθώς εκτός από τα μεγάλα έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, και λοιπά πάγια έξοδα συν τους εργαζόμενους), βρίσκεται ουσιαστικά σε καραντίνα έναν χρόνο. Τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε το πρώτο lockdown και τέλη Μαΐου οι ζωές των πολιτών και των επιχειρηματιών επέστρεψαν δειλά-δειλά προς την κανονικότητα. Αυτό όμως δεν ίσχυσε για όλους, καθώς οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων γνωρίζουν καλά πως το καλοκαίρι αποτελεί «νεκρή» περίοδο και η κίνηση στα γυμναστήρια βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδίως φέτος που εφαρμόστηκαν και τα περιοριστικά μέτρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η τότε «πράσινη» Θεσσαλονίκη μετρούσε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τέλη Οκτώβρη ωστόσο, ανακοινώθηκε η δεύτερη καραντίνα από την κυβέρνηση και οι πολίτες παρέμειναν κλεισμένοι ξανά στα σπίτια τους. Αποτέλεσμα, να γιορτάζουμε την έλευση του νέου έτους με τα γυμναστήρια να έχουν δουλέψει ενάμιση μήνα σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου.

Τα γυμναστήρια είχαν γίνει… ΜΕΘ

Εκτός από το «λουκέτο διαρκείας» οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν ήδη προχωρήσει σε παράταση των συνδρομών που βρίσκονταν σε ισχύ ή έληξαν την περίοδο του lockdown, καλύπτοντας στην ουσία τους μήνες που χάθηκαν για τους πελάτες τους. «Ερχόμαστε από τρία μνημόνια και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υγειονομική και οικονομική κρίση, διάρκειας έξι μηνών. Τον Σεπτέμβριο που σημειώθηκε άνοδος αναγκαστήκαμε μετά από έναν μήνα να ξανακλείσουμε. Δεν υπάρχει πιο πληττόμενος κλάδος από τον δικό μας από πλευράς χρόνου, καθώς κλείνουμε πάντα πρώτοι και ανοίγουμε τελευταίοι», επεσήμανε ο κ. Κοπαρανίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και ως «ΜΕΘ τα γυμναστήρια που λειτουργούσαν», καθώς «τηρούσαν ευλαβικά όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό με συχνές απολυμάνσεις και αποστάσεις».

Ο γραμματέας του Συλλόγου συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι με τη διαδικασία των ραντεβού θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, σημειώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ορυμαγδό μηνυμάτων από ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών που αντιμετωπίζουν ορθοπεδικά και μυοσκελετικά προβλήματα και χρειάζονται απαραίτητα τη γυμναστική.

woman in black sports bra and blue denim jeans doing exercise

Θα κλείσει ένα 30% του κλάδου

Με τη Θεσσαλονίκη να μετρά μέχρι το πρώτο lockdown 300 γυμναστήρια -εκ των οποίων σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου τα 180 δεν είχαν άδεια-, οι οικονομικές συνέπειες της δεύτερης καραντίνας σύμφωνα με τον ίδιο θα βάλουν οριστικό «λουκέτο» σε ένα 30% των επιχειρήσεων του κλάδου, με τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων να ζητούν από την Πολιτεία την άμεση συνδρομή της για τη διάσωσή του. «Η Πολιτεία πρέπει να μας βοηθήσει. Είναι απελπιστική η κατάσταση, τα έξοδα του γυμναστηρίου είναι μεγάλα και δεν προερχόμαστε από εποχές που υπήρχαν χρήματα. Αντιμετωπίζουμε το lockdown προερχόμενοι από τρία μνημόνια και τα ενοίκια είναι πάρα πολύ υψηλά, μπορεί να φτάνουν και τις 10.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Κοπαρανίδης, ενώ πρόσθεσε πως τόσο οι επιστρεπτέες προκαταβολές όσο και το «κούρεμα» των ενοικίων αποτελούν ένα «μπάλωμα» στην οικονομική κατάπτωση του κλάδου.

Και η εστίαση αιμορραγεί

Οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες έπεσε από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση για επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα, για την απόκτηση των οποίων «τρέχει» και πρόγραμμα επιδότησης. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν ικανοποιεί τους επιχειρηματίες της εστίασης. Κάποιοι το θεωρούν απλώς ένα ημίμετρο και άλλοι απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Προτιμούν να μην ανοίξουν καθόλου, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Το restart, αξιοποιώντας μόνο τους εξωτερικούς χώρους δεν εξυπηρετεί σε κάτι, όπως υποστηρίζουν και προσθέτουν ότι «είμαστε στο σημείο μηδέν».

Μετά τα δύο lockdown η επόμενη ημέρα είναι δυσοίωνη. Έρευνες αποτυπώνουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αποκαρδιωτική, αφού σχεδόν το 45% των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκονται στο… φάσμα του λουκέτου, καθώς αρκετές από αυτές ίσως δεν μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν ανάψει το «πράσινο φως» ή και να ανοίξουν δεν θα αντέξουν τα δυσβάστακτα οικονομικά «βάρη» που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

Λουκέτα…

Σε Κολωνάκι, Γκύζη, Ψυρρή, ήδη προσμετρώνται λουκέτα με πολλά άδεια καταστήματα ή με την ταμπέλα «ενοικιάζεται» να κυριαρχεί, ενώ και στα προάστια της Αττικής, σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό η εικόνα είναι ανάλογη. Πάνω από 50 καταστήματα έκλεισαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά στις αγορές διάφορων περιοχών της Ελλάδας, υπάρχει πρόβλημα. Ο τζίρος του κλάδου συνολικά δε, έχει καταποντιστεί: σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 χάθηκε το 57% του τζίρου της, ενώ και το τρίτο τρίμηνο έχασε το 51%.

Μέσα σε αυτό το «σκηνικό», η λειτουργία της εστίασης με τη λογική του «μόνο έξω», όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, δεν μπορεί να βοηθήσει. Μιλώντας στο enikonomia.gr, τονίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει χαμένους κύκλους εργασιών και να φέρει κέρδη. Αντίθετα μόνο επιπλέον κόστος και ζημίες θα έφερνε ένα τέτοιο μέτρο”.

Και ναι, η προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας είναι πάνω από όλα, όμως η φτώχεια και η απόγνωση πώς μπορεί να μην επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις