Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Rafale Ελλάδα: Στην Αθήνα η Παρλί, πέφτουν οι υπογραφές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rafale Ελλάδα: Στην Αθήνα η Παρλί, πέφτουν οι υπογραφές

Rafale Ελλάδα: Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τη Δευτέρα πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα. Η κ. Παρλί θα βρεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 13:45. Στις 14:00 θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα, με ευρεία πλειοψηφία από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε ένα, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Rafale: Το στρατηγικό «πυρηνικό» πλεονέκτημα των γαλλικών μαχητικών και η Ινδία

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των αεροπορικών δυνάμεων της, η Ινδία επέλεξε πριν από μερικά χρόνια να επενδύσει στα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς Dassault Rafale, ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές λύσεις, για ένα λόγο που αρκετοί θεωρούν ως «άσσο στο μανίκι» για την IAF. Οι πυρηνικές δυνατότητες της Ινδίας δεν περιορίζονται μόνο σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε οπλικά συστήματα που θα εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη και έτσι τα Rafale έμοιαζαν ως η πιο κατάλληλη επιλογή, λόγω της δυνατότητας τους να φέρουν τέτοιου είδους πυραύλους.

Η Ινδία που αντιμετωπίζει την απειλή ενός πολέμου δύο μετώπων, με Πακιστάν και Κίνα, αποφάσισε να αποκτήσει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ήδη παραδοθεί στη χώρα, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να παραδοθούν άλλα δεκατρία μαχητικά.Η προμήθεια αυτή, δεν εξέπληξε πολλούς, καθώς οι αεροπορικές δυνάμεις της Ινδίας χρειάζονταν επειγόντως ενίσχυση. Αλλά γιατί η Ινδία επέλεξε τα Rafale, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει άλλα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων;

Ο λόγος έγκειται στο πυρηνικό πλεονέκτημα των γαλλικών μαχητικών.

Τα Rafale χαρακτηρίζονται ως «omni-role» μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή έχουν την ικανότητα εκτέλεσης διαφόρων ειδών αποστολών παράλληλα, όπως αποστολές:

αεροπορικής υπεροχής,

άρνησης αεροπορικής κυριαρχίας,

αναγνώρισης,

υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων,

επίθεσης βαθιά σε εχθρικό έδαφος

εναντίον μονάδων επιφανείας

πυρηνικής αποτροπής

Φλοράνς Παρλί

Rafale: Το στρατηγικό πυρηνικό πλεονέκτημα

Η Ινδία επικεντρώθηκε κυρίως στη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής του γαλλικού μαχητικού, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της στο περιφερειακό σύστημα, το Πακιστάν και η Κίνα είναι και αυτές πυρηνικές δυνάμεις.

Αυτό το «δόγμα» επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης της Ινδίας στη Γαλλία λέγοντας ότι: «Ένας λόγος για την πολιτική απόφαση αγοράς των Rafale  ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την τροποποίηση των μαχητικών για να εξοπλίζονται και να φέρουν πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο».

Όσον αφορά τις πυρηνικές δυνατότητες των μαχητικών, υπενθυμίζεται ότι το OnAlert είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι στις 9 Δεκεμβρίου ένα μαχητικό Rafale εκτόξευσε τον αναβαθμισμένο πύραυλο cruise ASMPA, ο οποίος προορίζεται να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Η δοκιμαστική αυτή εκτόξευση έγινε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νέου πυραύλου ASMPA και ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των δυνάμεων της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και και στις Αεροναυτικές Πυρηνικές δυνάμεις του γαλλικού Ναυτικού.

Δείτε ακόμη
Τι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale – Αναβάθμιση φρεγατών και drones
Διερευνητικές: Στο βάθος, η αξίωση της Τουρκίας να αναγνωριστεί ως περιφερειακή δύναμη
Εξουδετέρωση των πιο επικίνδυνων στόχων – Τα Rafale “ζεσταίνονται” για τους ελληνικούς αιθέρες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις