Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά νέα – διερευνητικές: Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά νέα – διερευνητικές: Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία

Ενόψει του νέου γύρου διερευνητικών το ρεπορτάζ εκτιμά ότι «οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία είναι μικρές» και ότι «οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στις 25/1. Η Αθήνα συζητά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση του διαλόγου την αποφυγή κάθε προκλητικής ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. Σε παράλληλο χρόνο, η Άγκυρα εξακολουθεί να επιχειρεί μια επίθεση γοητείας στην Ευρώπη επιδιώκοντας να κάμψει τις ισχυρές αντιδράσεις μερίδας ευρωπαϊκών χωρών για τη δραστηριότητά της σε Λιβύη και ΝΑ Μεσόγειο.

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μιας ημέρας. Οι δύο πλευρές θα προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση του τι πρέπει να συζητήσουν λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα θέματα ενδιαφέροντος  για τα οποία είχαν γίνει συζητήσεις κατά την τελευταία φορά που υπήρξαν διερευνητικές,  Δεδομένου του εύρους των θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές, το χρονικό διάστημα της μιας ημέρας επαφών δεν θεωρείται επαρκές για να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κατάληξη επομένως η 25η Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περισσότερο ως μια πρώτη ένδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για συνέχεια του διαλόγου.

Ελληνοτουρκικά – διερευνητικές: Τι την έπιασε την Τουρκία;

«Μόλις πρόσφατα έμοιαζε σαν να επρόκειτο να ξεσπάσει πόλεμος, αλλά τώρα θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν» γράφει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung.

«Στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, τα πολεμικά πλοία Τουρκίας και Ελλάδας κινούνταν απειλητικά, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους και μάλιστα όχι μόνο μεταφορικά. Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, έριξαν το βάρος τους στο πλευρό της Ελλάδας», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η DW.

Τώρα όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται «κατευναστικός» ενόψει της έναρξης των «διερευνητικών επαφών προσέγγισης».

Το ρεπορτάζ συνοψίζει τα γεγονότα των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε κλιμάκωση της κατάστασης και παρατηρεί: «Τα γειτονικά κράτη κάθε άλλο παρά συμφωνούν στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Στο βάθος ωστόσο υπάρχει η ανοιχτή αξίωση της Άγκυρας για αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο». «Το ξέσπασμα πιθανολογούμενης ένοπλης σύγκρουσης αποφεύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης, κυρίως από τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ενόψει του νέου γύρου διερευνητικών το ρεπορτάζ εκτιμά ότι «οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία είναι μικρές» και ότι «οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού».

Νίκος Δένδιας Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκρηκτική και τώρα η κατάσταση

Όπως παρατηρεί κλείνοντας το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung: «Παρά τις επαφές που ξεκινούν τώρα η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η Αθήνα αγοράζει από τη Γαλλία 18 μοντέρνα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία από εννέα σε δώδεκα μήνες: οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας αποψιλώνονται, ο στρατός ξηράς και το ναυτικό υπολείπονται πολύ των τουρκικών στρατευμάτων, μόνο η αεροπορία θεωρείται ισάξια. Η Τουρκία επεκτείνει τη βιομηχανία όπλων και εξοπλίζεται βαριά εδώ και χρόνια. Επιπλέον ο τουρκικός στρατός έχει αποκτήσει εμπειρία στη χρήση σύγχρονων όπλων -όπως drone- στους πρόσφατους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις