ΤΡΙΤΗ

09

ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα κορονοϊός ΦΕΚ: Τι θα ισχύει από Δευτέρα 25/1
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ

Νέα μέτρα κορονοϊός ΦΕΚ: Τι θα ισχύει από Δευτέρα 25/1

Δημοσιεύθηκε σήμερα το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Τα έκτακτα μέτρα προστασίας αφορούν το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, και ώρα 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το πρωί. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, προβλέπεται, αναστολή των συναθροίσεων και εκδηλώσεων, λειτουργία με το πολύ 15 άτομα για δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια και αναστολή εξόδου από ΚΥΤ και δομές.

ΦΕΚ νέα μέτρα

Πώς θα ανοίξουν οι δραστηριότητες, τα σενάρια

Μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ (όχι τα ΟΠΑΠ play), οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας θα συζητήσουν εκτενώς το θέμα των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους 32 ειδικούς να μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια τι μπορεί να ανοίξει στη χώρα, δίνοντας βεβαίως το απαραίτητο περιθώριο της μίας ή των δύο εβδομάδων από το κάθε άνοιγμα. Τα κυβερνητικά στελέχη κρίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, δεδομένου ότι σήμερα με βάση τα στοιχεία είμαστε σε καλή πορεία. Βέβαια υπάρχουν και ειδικοί στην επιτροπή που θεωρούν ότι οι τελευταίες κινήσεις έγιναν απότομα και είναι πιθανό να έχουμε άμεσα νέο ξέσπασμα κρουσμάτων.

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους επιστήμονες ότι η χώρα θα κλείσει άμεσα δραστηριότητες που επιβάρυναν την επιδημιολογική εικόνα. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί ανησυχούν και για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Εστω κι αν η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως οι μεταλλάξεις θα ελεγχθούν και καλύπτονται από το εμβόλιο, ο φόβος για άμεση διασπορά του μεταλλαγμένου ιού δεν έχει εκλείψει.

Άνθρωπος στην Ερμού με μάσκα

Οι ημερομηνίες

Στο μεταξύ όμως οι 32 ειδικοί θα εξετάσουν βήμα βήμα το άνοιγμα των διαφόρων δραστηριοτήτων στην περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα.

1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

8η Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι είναι μία πιθανή ημερομηνία για μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά μόνο για ψάρεμα, κυνήγι και χιονοδρομικά κέντρα

15η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εστίαση η οποία όμως προσδιορίζεται για μετά το τέλος Φεβρουαρίου και πιθανώς προς τα μέσα Μαρτίου

Σε ό,τι αφορά στους φοιτητές και την επιστροφή τους στις αίθουσες, αυτό αναμένεται να εξετασθεί πολύ αργότερα καθώς και το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως πιθανώς και αυτή η χρονιά θα κυλήσει χωρίς δια ζώσης εκπαίδευση, με εξαίρεση όσους φοιτητές έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια το οποίο επίσης θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά σε γυμναστήρια και άλλους κλειστούς αθλητικούς χώρους η συζήτηση δεν ξεκινά Μάρτιο όπως γνωρίζαμε, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο πιο “χτυπημένος” κλάδος αναμένεται να ανεβάσει ρολά προς τα τέλη Μαρτίου

Νίκος Χαρδαλιάς