Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Περιποίηση σώματος – Ομορφιά: Θωράκιση από τον χειμώνα
PLUS

Περιποίηση σώματος – Ομορφιά: Θωράκιση από τον χειμώνα

Περιποίηση σώματος - Ομορφιά: Λόγω της ζεστής παραμονής μας σε ζεστούς χώρους και γενικά της θερμότητας που απορροφάμε τον χειμώνα, το δέρμα ξηραίνεται και "σκάει".

Τον χειμώνα το δέρμα μας ταλαιπωρείται από το κρύο. Τα επίπεδα υγρασίας μειώνονται κατά πολύ στο εξωτερικό και στο εσωτερικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την επιβράδυνση παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους ξηραίνει το δέρμα μας. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει και σκασίματα, κυρίως στα χέρια, την μύτη και τα χείλη. Πολλές φορές δεν ξέρουμε πως να το αντιμετωπίσουμε και παρακαλούμε για ένα θαύμα να μας σώσει. Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε το δέρμα από το κρύο και την ταλαιπωρία του χειμώνα. Θέλουμε να το διατηρήσουμε λαμπερό και ενυδατωμένο. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές για το πώς να το πετύχουμε αυτό και να έχουμε εμφάνιση που φυσάει.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διατηρήσουμε την υγρασία στο εσωτερικό μας περιβάλλον. Η κεράτινη στιβάδα του δέρματος είναι το φράγμα που κρατά το νερό στο σώμα μας. Η υγρασία του δέρματος επηρεάζεται με την υγρασία του περιβάλλοντος και όσο ξηρότερος είναι ο αέρας τόσο ξηρότερο είναι το δέρμα μας. Η προσθήκη υγρασίας στο εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο. Βάζουμε ένα μπολ με νερό κοντά στο καλοριφέρ για να εξατμίζεται στον αέρα ή, αν έχουμε υγραντήρα, χρησιμοποιούμε αυτόν. Ξοδεύουμε πάνω από το 90% του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους με κλιματιστικά κι έτσι δεν είναι παράξενο που το δέρμα ξηραίνεται. Πρέπει, επίσης, να βεβαιωθούμε ότι η θερμοκρασία στο χώρο είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Χειμώνας μέσα στο σπίτι

Περιποίηση σώματος – Ομορφιά: Περιορισμός του μπάνιου

Με το συχνό πλύσιμο το δέρμα αφυδατώνεται περισσότερο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σαπούνι αφαιρεί τα έλαια της κεράτινης στιβάδας. Περιορίστε λοιπόν το καθημερινό σας ντους σε 5-10 λεπτά. Μεγαλύτερη διάρκεια μπορεί να αφαιρέσει μέρος του λιπαρού στρώματος του δέρματος και να μειώσει την υγρασία του δέρματος. Ο χρόνος στο πλύσιμο όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Μπορεί να απολαμβάνουμε τα καυτά ντους μέσα στο κρύο του χειμώνα, όμως κι αυτά δεν λειτουργούν προς όφελός μας εντέλει. Το ζεστό νερό μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στην επιφάνεια του δέρματος, διότι εξατμίζεται γρήγορα. Εάν το δέρμα δεν ενυδατωθεί αμέσως, οι ρωγμές στο δέρμα δημιουργούν μια αίσθηση φαγούρας.

Μπάνιο με θέα

Περιποίηση σώματος – Ομορφιά: Ενυδατική και αντηλιακή κρέμα

Εφόσον το μπάνιο δημιουργεί τέτοιο «πρόβλημα» στην υγρασία του δέρματος, πρέπει να βάζουμε ενυδατική κρέμα συνεχώς. Είτε κάνουμε ντους, είτε πλένουμε τα χέρια μας. Βοηθά να διατηρήσουμε την υγρασία, ενώ το δέρμα είναι ακόμη υγρό Οι ενυδατικές κρέμες μπορεί να περιέχουν τρεις βασικούς τύπους συστατικών. Αυτά που βοηθούν στην προσέλκυση νερού, όπως τα κεραμίδια -συστατικά της κεράτινης στιβάδας- γλυκερίνη, σορβιτόλη, υαλουρονικό οξύ και λεκιθίνη. Αυτά που στεγανοποιούν την υγρασία, όπως η βαζελίνη, η σιλικόνη, η λανολίνη και τα ορυκτέλαια. Καθώς και τα μαλακτικά, όπως το λινελαϊκό, το λινολενικό και λαυρικό οξύ, λιπίδια που γεμίζουν τα κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματος.

Πολλές ενυδατικές κρέμες περιέχουν αλκοόλ, που δίνει μια πιο ελαφριά αίσθηση στο δέρμα. Την αίσθηση αυτή την νιώθουμε όταν εξατμίζεται το αλκοόλ από την ενυδατική. Όμως, το αλκοόλ και οι διαλύτες καθαρισμού, στα απολυμαντικά χεριών, μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα, να μειώσουν την φυσική μας υγρασία. Η συνήθης εικασία, ότι τον χειμώνα δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό, είναι λάθος. Παρά το ότι η θερμοκρασία πέφτει τον χειμώνα, ο ήλιος μπορεί κάλλιστα να βλάψει το δέρμα. Θα πρέπει, λοιπόν, να φοράμε αντηλιακό στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια και στα εκτεθειμένα σημεία του σώματός μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα εμποδίσουμε την ξηρασία του δέρματος και την πρόωρη γήρανση.

Χειμωνιάτικος ήλιος

Περιποίηση σώματος – Ομορφιά: Απολέπιση, βιταμίνες και περισσότερο νερό

Για να μην παραμείνει ξηρό το δέρμα, μπορούμε να κάνει μια ελαφριά απολέπιση. Πρέπει να την κάνουμε λιγότερο συχνά από ότι κανονικά. Κι αυτό γιατί το φράγμα του δέρματος διαρκεί λιγότερο, εξαιτίας της ξηρότητας και του κρύου. Ακόμη, η βιταμίνη C βοηθά να αναπτύξει το δέρμα κολλαγόνο και να επουλωθεί. Ακριβώς το ίδιο κάνει και ο ψευδάργυρος. Αυτά τα δύο θρεπτικά στοιχεία ενισχύουν και το ανοσοποιητικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε πολύ συχνά νερό τον χειμώνα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού, το δέρμα γίνεται θαμπό, ενώ οι ρυτίδες και οι πόροι είναι πιο εμφανείς. Τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης βοηθούν το δέρμα να παραμείνει ελαστικό. Με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνεται η υγρασία στο σώμα μας. Πρέπει να ελαττώσουμε όμως τους καφέδες και το αλκοόλ, γιατί είναι διουρητικά και προκαλούν αφυδάτωση.

Πίνοντας νερό

Δείτε ακόμη:

Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας για ενέργεια και καλή διάθεση

Πώς φοριούνται τα καρό παντελόνια;

Ζώδια: Ποια είναι καλύτερα στην “μοναξιά” τους;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις