Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν – Τσόρτσιλ: Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο που άνοιξε πληγές
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν – Τσόρτσιλ: Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο που άνοιξε πληγές

Μπάιντεν - Τσόρτσιλ: Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με το ''καλημέρα'' άνοιξε πληγές.

Ορκίστηκε την Τετάρτη 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας». «Η Δημοκρατία νίκησε» διεμήνυσε ο Μπάιντεν για να προσθέσει ότι θα δώσει την ψυχή του για να ενώσει τους Αμερικανούς. Με αιχμές κατά του απελθόντα πλέον Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε». Ο κόσμος όπως ήταν αναμενόμενο έχει αρχίσει να ψάχνει το παρελθόν του και πολλές φορές βρίσκει ”διαμαντάκια”.

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με το ”καλημέρα” άνοιξε πληγές. Αφορμή στάθηκε μια αλλαγή στη διακόσμηση του Οβάλ γραφείου του στον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, δεν χρησιμοποίησε την προτομή του Τσόρτσιλ για να διακοσμήσει το γραφείο του. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, αντί για την επίμαχη προτομή επέλεξε νέες αφίξεις: Τον Μεξικανο-Αμερικανό εργάτη, ηγέτη των εργατών και ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, Σέζαρ Τσάβεζ, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Ρόμπερτ Κένεντι, την μαύρη ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς και την Έλινορ Ρούσβελτ. Σε μια άλλη εποχή, η ίδια απόφαση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς Αμερικανοί συντηρητικοί και ακόμη και κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί το είχαν θεωρήσει ως ένδειξη μεγάλου σνομπισμού.

Τζο Μπάιντεν

Οι αντιδράσεις στο παρελθόν

Τότε ο Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, το αιτιολόγησε λέγοντας ότι ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «πιθανόν μεγάλωσε ακούγοντας ότι οι Βρετανοί είναι ένα μάτσο ιμπεριαλιστών που κυνήγησαν τον παππού του». Ο γερουσιαστής από το Τέξας, Τεντ Κρουζ, υποστήριξε ότι η απόφαση για τον διάκοσμο του γραφείου «επισκίασε οτιδήποτε επρόκειτο να συμβεί τα επόμενα έξι χρόνια». Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου και τώρα πρωθυπουργός, το είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Γράφοντας στη Sun το 2016 ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου- και συγγραφέας βιογραφίας του Τσόρτσιλ- είχε κάνει λόγο για σνομπάρισμα και «κληρονομική» αντιπάθεια του Ομπάμα για τη βρετανική αυτοκρατορία. «Κάποιοι λένε ότι ήταν ένα σνομπάρισμα της Βρετανίας. Άλλοι λένε ότι είναι σύμβολο της κληρονομικής από την κενυάτη πλευρά του προέδρου αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας ο Τσόρτσιλ υπήρξε τόσο ένθερμος υπερασπιστής», έγραφε τότε ο Τζόνσον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις