Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καθαρισμός πατώματος: Διαφορετικό πάτωμα, διαφορετικός τρόπος
PLUS

Καθαρισμός πατώματος: Διαφορετικό πάτωμα, διαφορετικός τρόπος

Καθαρισμός πατώματος: Οι ποικιλία των ειδών των πατωμάτων απαιτεί και συγκεκριμένο τρόπο καθαρισμού του, γιατί το κάθε υλικό έχει διαφορετικές ανάγκες στην συντήρησή του.

Το πάτωμα είναι από τα πιο ιδιαίτερα σημεία του σπιτιού, όσον αφορά το καθάρισμα και την εικόνα. Έχει πάρα πολλούς τύπους και φυσικά ο καθένας απαιτεί και διαφορετική διαχείριση στην καθαριότητα. Για να φαίνεται το πόσο καθαρό και όμορφο είναι το σπίτι μας, πρέπει σίγουρα να έχουμε ένα λαμπερό πάτωμα. Οι διαφορετικοί τύποι πατώματος παίζουν μεγάλο ρόλο στην διακόσμηση. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει παρκέ ή μάρμαρο ή πλακάκια, αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην επίπλωση κάθε χώρου. Κι αυτό για να υπάρχει μια αρμονία στον χώρο και να αρέσει πρώτα πρώτα σε αυτόν που μένει εκεί. Φυσικά και το θέμα των πατωμάτων, σχετικά με το χρώμα και το σχέδιο, επεκτείνεται και στο χρώμα των τοίχων και στην διαρρύθμιση του χώρου.

Πέραν όμως της γενικότερης εικόνας και της διακόσμησης, το πιο σημαντικό από όλα είναι τα μικρόβια. Είναι το κατ’ εξοχήν μέρος που μαζεύονται τα περισσότερα μικρόβια κι αυτό είναι πρόβλημα ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά. Πολλές φορές πατάμε ξυπόλητοι ή με τις κάλτσες κάτω με αποτέλεσμα τα μικρόβια να τα μεταφέρουμε παντού. Πόσο μάλλον τα μικρά παιδιά που μπουσουλάνε ή παίζουν στο πάτωμα, παίρνουν όλα τα μικρόβια πάνω τους. Επίσης, αν έχουμε κάποιο κατοικίδιο ζώο, κυρίως σκύλο, όσο και να του πλένουμε τα πόδια μετά την βόλτα, πάντα θα υπάρχουν μικρόβια που διασκορπίζονται στον χώρο. Επομένως, για να ζούμε σε έναν πιο υγιεινό χώρο πρέπει να ξέρουμε και τους τρόπους, με τους οποίους πρέπει να καθαρίζεται κάθε πάτωμα χωρίς να το καταστρέψουμε.

Ξύλινο πάτωμα

Καθαρισμός πατώματος: Είδη πατώματος

  • Πλακάκια: Δεν είναι ανάγκη να τα σφουγγαρίζουμε κάθε μέρα. Επίσης, δεν πρέπει να ρίχνουμε πολύ νερό, γιατί, ενώ τα πλακάκια είναι ανθεκτικά, οι αρμοί ανάμεσά τους είναι ευαίσθητοι.
  • Παρκέ: Τα συγκεκριμένα πατώματα είναι πολύ ευαίσθητα. Όταν σφουγγαρίζουμε, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ειδικά μαλακά απορρυπαντικά για παρκέ. Απαγορευτική είναι η χρήση του ζεστού νερού, προτείνεται καλύτερα χλιαρό προς κρύο νερό. Όπως και στα πλακάκια, το πολύ νερό μπορεί να καταστρέψει το παρκέ πάτωμα. Έτσι, δεν πρέπει να το σφουγγαρίζουμε κάθε μέρα, αλλά να το σκουπίζουμε με πανί και γυαλιστικό, ώστε να διατηρεί την λάμψη του.
  • Μωσαϊκό: Θέλει πολύ προσοχή στο καθάρισμα, γιατί αν δεν το φροντίσουμε καλά, θα κάνει τρύπες και θα δημιουργηθούν μύκητες. Πρέπει να το καθαρίζουμε με χλιαρό ή κρύο νερό και να επιλέγουμε ειδικό απορρυπαντικό και γυαλιστικό για μωσαϊκά.
  • Laminate ή Πολυστρωματικό: Συνήθως αποτελείται από ένα συνδυασμό συνθετικών και φυσικών υλικών και δίνει την αίσθηση του ξύλου. Όταν η επιφάνειά του αποτελείται από μελαμίνη, καλό θα ήταν είτε να στείψουμε πολύ καλά την σφουγγαρίστρα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό πανί, για να το καθαρίσουμε. Ενώ, όταν η επιφάνεια είναι ακρυλική, μπορούμε πιο ελευθέρα να την καθαρίζουμε, καθώς είναι πιο ανθεκτική στο νερό.
  • Επιρητινωμένα: Έχουν διάφορες όψεις, αλλά πάντα έχουν σκληρή επιφάνεια. Είναι πιο ανθεκτικά από άλλα πατώματα και αντέχουν την υγρασία. Έτσι μπορούμε να τα σφουγγαρίσουμε με χλιαρό ή κρύο νερό και ένα μαλακό απορρυπαντικό.
  •  Προλουστραρισμένα: Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γιατί ακόμα και μετά από σκληρή χρήση συντηρούνται με τρίψιμο ή λουστράρισμα. είναι πολύ ανθεκτικά στην χρήση, αλλά όταν έρθει η ώρα να τα καθαρίσουμε πρέπει να χρησιμοποιούμε χλιαρό ή κρύο νερό και μαλακό απορρυπαντικό και να στείψουμε καλά την σφουγγαρίστρα.
Μωσαϊκό πάτωμα

Δείτε ακόμη:

Λάθη που συχνά κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών
Βελτιώστε τον αερισμό στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Μαύρα στίγματα στο πρόσωπο, τί να κάνω;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις