Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν κλίμα: Το είπε και το έκανε
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν κλίμα: Το είπε και το έκανε

Μπάιντεν κλίμα: Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα για την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τζο Μπάιντεν το είχε υποσχεθεί και το πραγματοποίησε την πρώτη μέρα της προεδρίας του. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Με αυτή του την κίνηση για το κλίμα ο Μπάιντεν αναίρεσε εξαρχής μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και κάπου τώρα η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα χαμογελά χαιρέκακα, δεδομένης της κόντρας της με τον απελθόντα Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ καταφερόταν χρόνια κατά της συμφωνίας, η οποία έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, και ήταν αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτήν το 2019, αν και οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία μόλις πριν από δύο μήνες, τον Νοέμβριο του 2020. Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος «πάγωσε» διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου μια μικρή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του.

Πλακάτ Τραμπ

Μπάιντεν κλίμα: Ευθύς εξαρχής

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν είχε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του. «Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος, υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του. Ένα άλλο από τα 17 συνολικά διαταγμάτων που εξέδωσε την πρώτη μέρα έχει ακόμα περιβαλλοντικό χαρακτήρα, και ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

 

Πλακάτ για το κλίμα

 

Μπάιντεν κλίμα: Θετική αντίδραση από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ανακοίνωση των Βρυξελλών, η οποία συνυπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς (με τομέα ευθύνη την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία») και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

 

Διαμαρτυρία

 

Μπάιντεν κλίμα: Σε ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ προσβλέπει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για επάνοδο των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Μετά την περυσινή Σύνοδο για τη Φιλοδοξία για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες», σημείωσε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι «η σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Μπάιντεν αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα».

Όμως, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εξαντλείται ο χρόνος για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη – να μην αυξηθεί πάνω από 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή – όπως προβλέπει η συμφωνία. «Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, υποσχόμενος να συνεργαστεί στενά με τον νέο αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, που «χειροτερεύει». Ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε έτσι την κυβέρνηση Μπάιντεν να θέσει «φιλόδοξους» στόχους.

Χέρια
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις