Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αλλαγές στα πανεπιστήμια: «Όχι» από τους Πρυτάνεις, σύσκεψη με Κεραμέως – Συρίγο
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στα πανεπιστήμια: «Όχι» από τους Πρυτάνεις, σύσκεψη με Κεραμέως – Συρίγο

Αλλαγές στα πανεπιστήμια: Ως προς την επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης, εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις.

”’Οχι” από τους Πρυτάνεις πήραν η Νίκη Κεραμέως και ο Άγγελος Συρίγος στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους Πρυτάνεις των σχολών για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια. Οι Πρυτάνεις κράτησαν στάση άμυνας, αρνήθηκαν ή εξέφρασαν επιφυλάξεις για μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση των εισακτέων και η σύνδεση με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης, τον νέο πειθαρχικό κώδικα κ.λπ.

Ως προς την επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης, εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις με γνώμονα την άποψη ότι, η διαγραφή φοιτητών/φοιτητριών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο (π.χ. εξειδίκευση διατάξεων για εργαζόμενους φοιτητές, μερική φοίτηση, εκτίμηση περιπτώσεων παράτασης). Τονίστηκε επίσης, η διοικητική πολυπλοκότητα της υλοποίησης ενός τέτοιου οριζόντιου μέτρου.

Ως προς τον πειθαρχικό κώδικα, ζητήθηκε η αποδέσμευση αυτού του ζητήματος από ένα νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φύλαξης, ασφάλειας και ανώτατου ορίου φοίτησης. Τονίστηκε ότι, ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και προτάθηκε η εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων. Αναφέρθηκε επίσης ότι, οι όποιες πειθαρχικές διατάξεις δεν μπορεί να αφορούν πρωταρχικά ή αποκλειστικά το φοιτητικό μόνο σώμα. Τα μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων δεσμεύθηκαν να αποστείλουν στο ΥΠΑΙΘ προτάσεις σχετικές με τα άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου».

Νίκη Κεραμέως Άγγελος Συρίγος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις