Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή – 12 μίλια Ιόνιο: Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή – 12 μίλια Ιόνιο: Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού

Μητσοτάκης Βουλή - 12 μίλια Ιόνιο: Ειδική αναφορά στις συμμαχίες και τη συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

«Η Ελλάδα μεγαλώνει»: αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο και στα χωρικά ύδατα της Κρήτης ή και αλλού όταν το επιλέξει και το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ο πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά από το 1947, η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10% και μάλιστα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως πριν από τον διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή

Μητσοτάκης Βουλή – 12 μίλια Ιόνιο: Η ομιλία του πρωθυπουργού

«Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων» ανέφερε, και συμπλήρωσε: «Πριν το διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων», επεσήμανε. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Μόνο που σήμερα για πρώτη φορά αυτή η επαναλαμβανόμενη ρητορική, αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από μελλοντική δυνατότητα μετατρέπεται σήμερα σε τρέχουσα πραγματικότητα».

Δείτε ακόμη

Τουρκικά ΜΜΕ: “Αιτία πολέμου οι δηλώσεις Δένδια” – Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις