Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κορονοϊός άρση μέτρων οικονομία: Στήριξη για όσο χρειαστεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός άρση μέτρων οικονομία: Στήριξη για όσο χρειαστεί

Κορονοϊός άρση μέτρων οικονομία: Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών κινήσεων και δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι και αργά και σταθερά.

Όποιος άκουσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομίας, θα κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός έβαλε ένα ηχηρό «στοπ» σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για να ανοίξει οριζόντια την οικονομία. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών κινήσεων και δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι και αργά και σταθερά. Διεμήνυσε δηλαδή προς όλους, πολιτικά κόμματα, φορείς της αγοράς, του αθλητισμού, της εστίασης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυθαιρετήσει και να προχωρήσει στο άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει πρώτα στα χέρια της την εισήγηση από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Και το μήνυμα έγινε ακόμη σαφέστερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητά του είναι το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα οριζόντια, όχι μόνο της Γ’ Λυκείου, και κατόπιν θα συζητηθούν οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας. Ο λόγος που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις επόμενες κινήσεις είναι προφανής: από την ημέρα που άνοιξαν τα καταστήματα, στην κυβέρνηση περίμεναν αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους κλάδους που είναι κλειστοί και άσκηση πίεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επαναλειτουργήσουν και αυτοί. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που αυτή η πίεση μεταφέρονταν και στα μέλη της επιτροπής λοιμοξιολόγων.

Καρέκλες

Κορονοϊός άρση μέτρων οικονομία: Ο πρωθυπουργός το «παίρνει πάνω του»

Για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ο πρωθυπουργός το «πήρε πάνω του» και εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την πορεία της χώρας και της οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες. Άλλωστε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι το κράτος θα στηρίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους «για όσο χρειαστεί» δίνουν την δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο να μην κάνει βιαστικά βήματα. Και αυτό είναι που θα συμβεί καθώς τα στοιχεία θα εξετάζονται ανά εβδομάδα και οι αποφάσεις για άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων θα λαμβάνονται αφού πρώτα έχει καταγραφεί το υγειονομικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των προηγούμενων δραστηριοτήτων.

 

Λουκέτο

 

Κορονοϊός άρση μέτρων οικονομία: Ένα μικρό λάθος μπορεί να ανατρέψει τα πάντα

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές δηλώνουν με νόημα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξανακλείσει ανά πάσα στιγμή όποια δραστηριότητα επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση σε έναν νομό ή έναν δήμο ή ακόμη και σε μια ολόκληρη περιφέρεια. Για αυτόν τον λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν συνειδητά να μιλήσουν με ημερομηνίες γιατί γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή ένα μικρό λάθος ή μια βιαστική απόφαση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Βιτρίνα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις