Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τέσσερις υπερπτήσεις από τουρκικά F-16
ΕΛΛΑΔΑ

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τέσσερις υπερπτήσεις από τουρκικά F-16

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης, τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν διαδοχικά πάνω από τη Στρογγύλη και τη νήσο Ανθρωποφάγοι.

Παρά το κάλεσμα για διάλογο με την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση. Μπορεί το Όρουτς Ρέις να έχει αποσυρθεί στο λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο η τουρκική ηγεσία προκαλεί με κάθε τρόπο. Τις πρώτες υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους για το 2021 έκαναν σήμερα τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης, τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη -χωρισμένα σε δύο ζευγάρια- πέταξαν διαδοχικά πάνω από τη Στρογγύλη και τη νήσο Ανθρωποφάγοι. Η πρώτη υπέρπτηση έγινε στις 13:41 όταν δύο τουρκικά F-16 πέρασαν 20.000 πόδια πάνω από τη νήσο Στρογγύλη και στη συνέχεια, δύο λεπτά αργότερα, πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους. Το δεύτερο ζεύγος των τουρκικών F-16 πέρασε σε μικρότερο ύψος πάνω από τα δύο νησιά: Ώρα 13:43 πέταξαν 10.000 πόδια πάνω από την Στρογγύλη και 13:44 στο ίδιο ύψος πάνω από τους Ανθρωποφάγους.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι πτήσεις των τεσσάρων τουρκικών μαχητικών πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Ανθρωποφάγοι, σημειώθηκαν την ώρα που η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφιζε το νομοσχέδιο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Αν δεν είναι συγκυριακό, πρόκειται ξεκάθαρα για μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης προς την Αθήνα, αφού οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από τα δύο ελληνικά νησιά έγιναν την ίδια ώρα που η Βουλή των Ελλήνων ψήφιζε το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

F16

Ελληνοτουρκικά: ”Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού”

«Η Ελλάδα μεγαλώνει»: αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο και στα χωρικά ύδατα της Κρήτης ή και αλλού όταν το επιλέξει και το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ο πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά από το 1947, η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10% και μάλιστα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως πριν από τον διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις