Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 προθεσμία: Λήγει η παράταση για τις αιτήσεις
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 προθεσμία: Λήγει η παράταση για τις αιτήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 προθεσμία: Για τις περιπτώσεις λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport».

Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν ένα από τα ”όπλα” της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ζημιές λόγω κορονοϊού. Μάλιστα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ξεπέρασε σε ζήτηση κάθε προηγούμενο αφού το 50% αυτής ήταν με την μορφή επιδότησης και δεν χρειάζονταν να επιστραφεί. Οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα 5 ήταν επίσης πολλές ενώ το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ολιγοήμερη παράταση για όσους θέλουν να ενταχθούν στον 5ο κύκλο. Συγκεκριμένα, παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την προσεχή Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021.

Για τις περιπτώσεις λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έως και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 αναμένεται να ξεκινήσει την μεθεπόμενη εβδομάδα. Από Τετάρτη όμως και αφού κλείσει η διαδικασία των αιτήσεων, ξεκινά η φάση υπολογισμού της επιδότησης. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι -όπως και στην Επιστρεπτέα 4 πριν 1,5 μήνα- κανείς δεν θα λάβει ολιγότερα από 1.000 ευρώ και το 50% θα είναι «μη επιστρεπτέα» επιδότηση.

Αντίθετα όμως με την Επιστρεπτέα 4 που οι πληρωμές ξέφυγαν από κάθε πρόβλεψη και αντί 1,5 δισ. έφτασαν στα 2,2 δισ. ευρώ (υπέρβαση 50%), την φορά αυτή από το υπουργείο Οικονομικών θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να να δοθεί το 1,5 δισ. χωρίς ούτε 1 ευρώ υπέρβαση.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Τα ποσά που δικαιούται ο καθένας

Εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος, ενώ έχει διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει συμψηφισμός με την ενίσχυση που ενδεχομένως έχει ληφθεί από τον προηγούμενο κύκλο. Όσοι δικαιούχοι έχουν λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο, αυτή θα ενσωματωθεί στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί και το τελικό ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν μέσω του 5ου κύκλου του προγράμματος.

Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανεξάρτητα με το αν θα έχει ανοίξει πλήρως η αγορά. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο επόμενος γύρος των κρατικών δάνειων (που υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ) θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα.

Αναστολές πληρωμών: Πιθανή παράταση μέχρι τον Απρίλιο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο, εάν δεν έχει επανέλθει η οικονομία, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM, υπενθύμισε τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Επεσήμανε δε, ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να στηρίζουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση αλλά και αμέσως μετά, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα- ανάλογο με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία- για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις