alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παρενόχληση ΑΠΘ φοιτήτρια: Παρέμβαση πρύτανη, Κεραμέως και εισαγγελέα για την καταγγελία
ΕΛΛΑΔΑ

Παρενόχληση ΑΠΘ φοιτήτρια: Παρέμβαση πρύτανη, Κεραμέως και εισαγγελέα για την καταγγελία

Παρενόχληση ΑΠΘ φοιτήτρια: Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά τις απίστευτες καταγγελίες που έκανε η πρώην Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου. Από τη μέρα που πήρε διαστάσεις το θέμα, όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν βγει να μιλήσουν και να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά. Μάλιστα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε, σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Ενημερώνοντας για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές. Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.

Σε δήλωσή του, ο Νίκος Παπαϊωάννου γνωστοποίησε: «Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».

Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.

Καταγγελία φοιτήτριας ανάρτηση

Φοιτήτρια ΑΠΘ παρενόχληση: Τι είπε ο Πρύτανης του ΑΠΘ

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».

Φοιτήτρια ΑΠΘ παρενόχληση: ”Θα έχουμε εξελίξεις, όλα θα βγουν στο φως”

Όπως εξηγεί o πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, που έχει ήδη έρθει σε επαφή με την πρώην φοιτήτρια, η υπόθεση ακόμα κι αν έχει παραγραφεί θα πρέπει να αποκαλυφθεί καθαρά και μόνο για το ηθικό της κομμάτι:

«Θα έχουμε εξελίξεις στην υπόθεση της φοιτήτριας. Δεν σκοπεύω να κουκουλώσω τίποτα, όλα θα βγουν στο φως. Έχω μιλήσει ήδη με την φοιτήτρια και με όποιον γνωρίζει το παραμικρό. Έχω προωθήσει το θέμα από την πρώτη στιγμή στις πρυτανικές αρχές. Μπορεί μετά την πρώτη αυτή καταγγελία να έχουμε κι άλλες στο μέλλον, γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και κατηγορίες».

Ο εφιάλτης της σεξουαλικής παρενόχλησης της πρώην φοιτήτριας από τον καθηγητή της χρονολογείται πριν από μια δεκαετία: «Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί εξαιτίας του χρόνου να έχει παραγραφεί, ωστόσο υπάρχει το ηθικό κομμάτι και η υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε όλα αυτά. Η ιστορία όπως πληροφορήθηκα είναι δεκαετίας, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα εδώ είναι πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσω ή να κουκουλώσω το όλο θέμα, θα φτάσουμε στο τέλος».

Φοιτήτρια ΑΠΘ παρενόχληση: Επικοινωνία Κεραμέως με τον Πρύτανη

Επικοινωνία με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είχε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με καταγγελίες πρώην φοιτητριών του πανεπιστημίου για σεξουαλική παρενόχληση. Η υπουργός ζήτησε από τον πρύτανη άμεση ενημέρωση και υπογράμμισε τη σημασία να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις.

«Οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την αποκάλυψη Μπεκατώρου πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους», αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Κεραμέως. «Δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών», πρόσθεσε.

«Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ ζητώντας άμεση ενημέρωση και υπογραμμίζοντας τη σημασία του να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις. Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου», κατέληξε στην ανάρτηση η κ. Κεραμέως.

Νίκη Κεραμέως facebook