ΣΑΒΒΑΤΟ

06

ΜΑΡΤΙΟΥ

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αδερφός Τζανακόπουλου – αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Νέος χαμός στο Twitter
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδερφός Τζανακόπουλου – αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Νέος χαμός στο Twitter

Επίθεση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία των ΑΕΙ κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για το σχέδιο που αφορά στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων με τη δημιουργία ειδικού σώματος της αστυνομίας που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θεσπίζει και χρονικά όρια φοίτησης ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, προκαλώντας τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργίας της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία, σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθεί σε πέντε ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πατρών) και θα αποτελείται από 1.000 αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί θα φορούν ειδική στολή, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, παρά μόνο γκλοπς και σπρέι πιπεριού. Ο διαμοιρασμός των αστυνομικών,200 ανά βάρδια, θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ιδρύματος και τις περιστάσεις.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τη φύλαξη των πανεπιστημίων προβλέπουν τα εξής:

Εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου στα ΑΕΙ. Εφαρμογή στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων των ΑΕΙ, και σε περιπτώσεις που δεν είναι αυτό εφικτό, τότε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους/κτίρια

• Έκδοση κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης από κάθε ΑΕΙ

• Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αυτό λαμβάνεται υπόψιν κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση του ΑΕΙ

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια: 1.000 αστυνομικοί  -Τι είναι η ΟΠΠΙ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισημοποίησαν τις εξαγγελίες για την ίδρυση ενός νέου σώματος που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας Αντιπρύτανη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία καταγράφονται τόσες βίαιες επιθέσεις κατά πανεπιστημιακών και φοιτητών. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς. Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο προβλέπει έως και οριστική διαγραφή φοιτητών

Καίριας σημασίας είναι και οι διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σήμερα δεν υπάρχει συγκροτημένο, συνολικό πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου για τα ΑΕΙ, παρά μόνο διάσπαρτες διατάξεις για τα μέλη ΔΕΠ, με σημαντικές ελλείψεις ως προς τους φοιτητές.

Ποια πειθαρχικά παραπτώματα θα ελέγχονται:

η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων

η λογοκλοπή

η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος

η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος (εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας)

η χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του ιδρύματος και
η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών -η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός ΑΕΙ

Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

Οι πειθαρχικές ποινές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

έγγραφη επίπληξη

απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους

προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος

προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες)

οριστική διαγραφή

Αδερφός Τζανακόπουλου: Η ανάρτηση και οι αντιδράσεις

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  και αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, τάχθηκε κατά της δημιουργίας ειδικού σώματος προστασίας στα ελληνικά ΑΕΙ, στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ως επιχείρημα έφερε, μάλιστα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δεν έχει αστυνομική φύλαξη, όπως έγραψε σε ανάρτησή του, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων: «Εδώ βλέπετε την αστυνομία του Πανεπιστημίου να περιπολεί στην Οξφόρδη. Α, δεν την βλέπετε; Δεν υπάρχει, γι’ αυτό», έγραψε χαρακτηριστικά και ανήρτησε φωτογραφίες από το μεγαλοπρεπές βρετανικό πανεπιστήμιο, πεντακάθαρο, χωρίς γκράφιτι και σκουπίδια, όπως τα αντίστοιχα ελληνικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις ήταν πολλές:

https://twitter.com/JohnDeGroo/status/1350076417866952706?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1350076417866952706%7Ctwgr%5Eshare_1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Fadelfo-tzanakopoyloy-sygkrinei-tin-oxfordi-me-ta-ellinika-aei-kai-epikrinei-tin-idrysi

https://twitter.com/Romanticofilos/status/1350090685278547969?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1350090685278547969%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Fadelfo-tzanakopoyloy-sygkrinei-tin-oxfordi-me-ta-ellinika-aei-kai-epikrinei-tin-idrysi