Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω το χαλί: Έξυπνες συμβουλές για κάθε τύπο
PLUS

Πώς να καθαρίσω το χαλί: Έξυπνες συμβουλές για κάθε τύπο

Πώς να καθαρίσω το χαλί: Όσο καλά και να έχεις προετοιμαστεί, το ατύχημα θα συμβεί.

Όσο καλά και να έχεις προετοιμαστεί, το ατύχημα θα συμβεί. Κάποια στιγμή θα λερώσεις το χαλί με κόκκινο κρασί ή παγωτό. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, αλλά αν συμβεί σε σένα καλό είναι να ξέρεις τι να κάνεις για να μην χρειαστεί να αντικαταστήσεις το μαλακό χαλί που σου άρεσε τόσο. Για να μπορέσεις να διατηρήσεις τα χαλιά σου σαν καινούργια για πολύ καιρό, πρέπει να ξέρεις πώς να τα φροντίσεις, πώς να τα καθαρίζεις με την ηλεκτρική σκούπα και πώς να αποφύγεις το ξεθώριασμα των χρωμάτων. Πώς λοιπόν θα καθαρίσεις κάθε τύπο χαλιών που μπορεί να έχεις σπίτι σου;

Χαλιά με πυκνή ύφανση

-Τα χαλιά με πυκνή ύφανση πρέπει να καθαρίζονται με τη φορά των ινών, χωρίς να χρησιμοποιείς το εξάρτημα με τη βούρτσα από την ηλεκτρική σκούπα.

-Οι φρέσκοι λεκέδες πρέπει να ταμπονάρονται με μια λευκή καθαρή χαρτοπετσέτα. Για τον καθαρισμό τους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα από κρύο νερό με λίγο ελαφρύ απορρυπαντικό.

-Οι παλιοί λεκέδες είναι δύσκολο να καθαριστούν στο σπίτι. Μην προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικά γιατί υπάρχει ρίσκο να καταστρέψεις το χαλί.

Χαλί

Χαλιά από συνθετικές ίνες

-Μελέτησε τις οδηγίες καθαρισμού πριν πλύνεις ένα χαλί φτιαγμένο από συνθετικές ίνες και φρόντισε να έχεις έναν ευάερο χώρο για το απλώσεις να στεγνώσει, κατά προτίμηση στον ήλιο. Καθώς στεγνώνει πρέπει να είναι επίπεδο και όχι απλωμένο σε απλώστρα για να μην χαλάσει το σχήμα του.

-Για το πλύσιμο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα νερού και απαλού απορρυπαντικού. Πέρασε όλο το χαλί με το μείγμα και μετά ξέπλυνέ το πολύ καλά.

Χαλιά από φυσικές ίνες

-Ξέρεις γιατί καμιά φορά φαίνεται το χαλί σου να βγάζει πολύ χνούδι; Υπάρχει και μια έκφραση στα αγγλικά για αυτό το συχνό φαινόμενο, ότι “το χαλί φυτρώνει”. Αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Οι ίνες του μαλλιού ξεφεύγουν από τους κόμπους και βγαίνουν από το χαλί. Δεν πρέπει να τις τραβάς γιατί ρισκάρεις να καταστρέψεις το χαλί. Η λύση είναι να κόψεις τις πιο μακριές κλωστές μέχρι να είναι το ίδιο μάκρος με τις άλλες και στη συνέχεια να σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα.

-Αν πέσουν υγρά στο χαλί, σκούπισε το λεκέ με ταμποναριστή κίνηση με μια λευκή καθαρή χαρτοπετσέτα από τα έξω προς τα μέσα για να αποφύγεις να τον κάνεις ανεξίτηλο. Στη συνέχεια πήγαινε το χαλί σε καθαριστήριο.

Χαλι στο σαλόνι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις