alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χρυσά διαβατήρια Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απαντά για το σκάνδαλο με τις μίζες
ΚΟΣΜΟΣ

Χρυσά διαβατήρια Κύπρος: Ο Αναστασιάδης απαντά για το σκάνδαλο με τις μίζες

Χρυσά διαβατήρια Κύπρος: Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Κύπριος δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό αλλά και παραιτήσεις προκαλεί στην Κύπρο το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια, που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών. Η υπόθεση που αποκάλυψε το Al Jazeera για τη χορήγηση δηλαδή κυπριακών διαβατηρίων και κατ΄ επέκταση κυπριακής ιθαγένειας, καθώς και ιθαγένειας χώρας μέλους της ΕΕ, χωρίς έλεγχο ακόμα και σε άτομα που διώκονταν ως εγκληματίες στις χώρες τους ή που βρίσκονταν στη φυλακή για φορολογικές και άλλες απάτες, έχει σηκώσει θύελλα στη χώρα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε επίσημα θέση για το δημοσίευμα στην «Καθημερινή Κύπρου», που εμπεριείχε το όνομα του Προέδρου σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε αιτούντες από το εξωτερικό, και το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του συντάκτη του.

Στη δήλωσή του ο κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει:

«Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα. Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα, στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.

Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους, που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και στον λαό. Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Αλέξης Τσίπρας Νίκος Αναστασιάδης

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Ι. Κούσιος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Παράσχο και την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, και ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όλο συμβάν αφήνει εκτεθειμένους τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον, θέλουμε απλώς να υποδείξουμε ότι ο δημοσιογράφος τόσο με την επιστολή παραίτησής του όσο και με σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κανένας άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο ή την Κυβέρνηση παρενέβη προς τους εκδότες της εφημερίδας.

Περαιτέρω, ο κ. Παράσχος δήλωσε “έχω γράψει απίστευτα πράγματα για τον Πρόεδρο κατά καιρούς, έχω γράψει άρθρο το 2018 με σκληρό τίτλο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος ούτε τηλεφώνησε ούτε απείλησε”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση δεν παρενέβη στο θέμα, όπως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από αξιωματούχο ή λειτουργό του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη 40χρονη πολιτική του διαδρομή εμπράκτως απέδειξε ότι αποδέχεται την κριτική του Τύπου, όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Αυτά για την αποκατάσταση των αληθών γεγονότων και την τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους βάση».

Ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρει ότι όσα είχε καταγγείλει στο άρθρο του για τον πλουτισμό του Προέδρου της Κύπρου από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων βασίζονται σε «εξομολόγηση» του ίδιου του κ. Αναστασιάδη σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα προς τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα εκμυστηρεύτηκε ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο (δικηγορικό) γραφείο 300 εκατ. ετησίως που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». Αναφέρει προσθέτοντας ότι ίσως τα έσοδα θα έφθανε το ένα δισ. ευρώ.

Νίκος Αναστασιάδης

Χρυσά διαβατήρια Κύπρος: «Καμία σχέση με την πραγματικότητα»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως όσα ανυπόστατα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου κ. Παράσχου «περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία και άλλων πολλών για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα η ιδιοκτησία της «Καθημερινής» με ανακοίνωσή της, κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Παράσχου υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος έκανε αναφορές σε πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία δεν είχε αποδείξεις ώστε να τα τεκμηριώσει. Και αναφέρει ότι όταν ρωτήθηκε εάν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Κύπρου, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις, αλλά «κάποιος του το είπε».