Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία Λέανδρος τώρα: Χιόνισε στην Πάρνηθα, έρχονται χιόνια και στην Αττική
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Λέανδρος τώρα: Χιόνισε στην Πάρνηθα, έρχονται χιόνια και στην Αττική

Κακοκαιρία Λέανδρος τώρα: Για μία... αλλοπρόσαλλη, κακοκαιρία, η οποία κρύβει εκπλήξεις, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη χώρα με τα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν από το πρωί κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες, αρκετά κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 8,3 βαθμούς στη Βλάστη Κοζάνης, στους μείον 7,2 στη Βουνάσα Γρεβενών, στους μείον 7 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους μείον 6,2 στο Μέτσοβο και στους μείον 4,9 βαθμούς στο Νευροκόπι. Στα χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο Λαϊλιά Σερρών (-10,4 βαθμοί). Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία «Λέανδρος» από το απόγευμα της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο. Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης, από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής. Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες αναμένεται να διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα

Η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλά, κοντά στο μηδέν, ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σύμφωνα με το neaflorina.gr.

Κακοκαιρία Λέανδρος: Πού θα «χτυπήσει» σήμερα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές, στα θαλάσσια-παραθαλάσσια και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, πρόσκαιρα ισχυρές. Στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά αναμένονται χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα ενταθούν, καθώς οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ από νωρίς το βράδυ θα χιονίσει και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτίων διευθύνσεων. Τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κακοκαιρία “Λέανδρος” με χιόνια στη… Νάξο

Κακοκαιρία Λέανδρος: Οι τρεις φάσεις

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Λαγουβάρδο, ο «Λέανδρος» θα φέρει δύο κύματα χιονοπτώσεων: «Η πρώτη φάση χιονοπτώσεων θα είναι από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή και η δεύτερη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι έως και πολύ πιο έντονα το Σαββατοκύριακο» ανέφερε, σημειώνοντας πως στο δεύτερο κύμα περιλαμβάνεται και η Αττική. Τόνισε μάλιστα πως αναμένονται και διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες την Δευτέρα. Η ομάδα του meteo.gr, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι «πολικές» τις προσεχείς ημέρες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα.

Κακοκαιρία Λέανδρος: Τι λέει ο Καλλιάνος

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του έκανε λόγο για ένα «αλλοπρόσαλλο» κύμα κακοκαιρίας, τονίζοντας ότι για την Αττική θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σήμερα, καθώς στο δεύτερο κύμα, την Κυριακή, αναμένεται να χτυπηθεί περισσότερο το Λεκανοπέδιο.

«Αυτή η κακοκαιρία κρύβει πολλές εκπλήξεις με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να βγάλουμε πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για μετά από 48 ώρες. Το μόνο που έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής είναι το κρύο το οποίο αρχής γενομένης από τα βόρεια θα γίνει πολύ αισθητό από το βράδυ της Πέμπτης που θα χιονίσει κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Εκτιμώ πως για λίγη ώρα θα δει χιονόπτωση και η πόλη της Θεσσαλονίκης η στην χειρότερη περίπτωση σε περιοχές πολύ κοντά στην πόλη. Επίσης μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε θερμοκρασίες στα ορεινά της ΒΔ ηπειρωτικής χώρας που θα αγγίξουν τους -15°C.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις