Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καπιτώλιο τώρα: Πρωτοφανείς εικόνες με εκατοντάδες μέλη της εθνοφρουράς
ΚΟΣΜΟΣ

Καπιτώλιο τώρα: Πρωτοφανείς εικόνες με εκατοντάδες μέλη της εθνοφρουράς

Καπιτώλιο τώρα: Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα συζητηθεί η αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Τα γεγονότα της 6 Ιανουαρίου θα στιγματίζουν την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια μέρα που ”χτυπήθηκε” η δημοκρατία και θα γραφτεί με πολύ μελανά γράμματα. Η εισβολή των θερμών υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο κατα τη διάρκεια της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 5 ανθρώπων και πάνω από 50 συλλήψεις. Όταν η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, η διαδικασία συνεχίστηκε και τελικώς επικυρώθηκε η νίκη του Δημοκρατικού Προέδρου. Η επόμενη τώρα κρίσιμη μέρα θα είναι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και ήδη οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα συζητηθεί η αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. Στο Καπιτώλιο εξελίσσονται πρωτοφανείς σκηνές, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται εκεί υπό τον φόβο επανάληψης επεισοδίων. Μέλη της εθνοφρουράς καταφθάνουν στην Ουάσινγκτον από όλη τη χώρα και έως 15.000 αναμένονται στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αποφάσισε ότι εκείνοι που θα αναλάβουν την ασφάλεια γύρω από το συγκρότημα του Καπιτωλίου θα είναι οπλισμένοι, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς θα φέρουν όπλα.

Καπιτώλιο: Προειδοποίηση από το FBI

Το FBI έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει η κίνδυνος για βίαιες διαμαρτυρίες στα πολιτειακά καπιτώλια και των 50 πολιτειών, αλλά και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Εξάλλου, η πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, σήμερα η Airbnb ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις κρατήσεις στην Ουάσινγκτον για την επόμενη εβδομάδα και δεν θα επιτρέψει να γίνουν νέες.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την ημέρα της ορκωμοσίας. Περίπου 16 ομάδες έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν διαμαρτυρίες στην Ουάσινγκτον και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προετοιμάζονται για την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που επικαλούνται οι ΝΥΤ.   Ήδη, μέλη της εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί γύρω από το συγκρότημα του Καπιτωλίου. Πολλοί από αυτούς φέρουν ημιαυτόματα όπλα, σύμφωνα με το CNN.

Επίσης, αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες βρίσκονται μαζί τους. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει σταματήσει γύρω από το Καπιτώλιο, γύρω από το οποίο τοποθετήθηκε φράχτης τις πρώτες ώρες μετά τις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Η ψηφοφορία για τη νέα παραπομπή του αναμένεται να γίνει λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδας. Αν το κατηγορητήριο υπερψηφιστεί- όπως αναμένεται καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία- ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται δύο φορές, με στόχο την καθαίρεσή του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις