Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιταλία κυβέρνηση: Πολιτική κρίση, ο Ρέντσι αποσύρει υπουργούς
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία κυβέρνηση: Πολιτική κρίση, ο Ρέντσι αποσύρει υπουργούς

Ιταλία κυβέρνηση: «Οι δυο υπουργοί μου παραιτούνται από την κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Ματτέο Ρέντσι και πλέον ο πρωθυπουργός Κόντε καλείται είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να να παραιτηθεί. Όλες οι εξελίξεις.

Σε μία από τις πιο θλιβερές για την Ιταλία περιόδους, με τους θανάτους από κορονοϊό να έχουν φτάσει τις 80.326 και τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, μια πολιτική κρίση έρχεται να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα. Η κυβέρνηση, είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, εξαιτίας ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης. Ο Ματέο Ρέντσι απέσυρε από τον κυβερνητικό συνασπισμό τους υπουργούς του, αφήνοντας ωστόσο περιθώριο για διάλογο. Ο πρώην πρωθυπουργός αντιτίθεται στα σχέδια του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κοντέ για το πώς θα κατανεμηθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του κόμματος Italia Viva, εκφράζει κυρίως αντιρρήσεις για το σχέδιο του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων που αντιστοιχούν στην Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στην αποπληρωμή χρέους. «Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για τις καρέκλες, ούτε δρούμε με ανευθυνότητα. Κάνουμε πολιτική και προτάσεις. Θα ήταν ανεύθυνο να σπαταληθούν τα εκατομμύρια αυτά που προορίζονται για τα παιδιά μας, την υγεία, την εκπαίδευση και την καινοτομία, στο χρέος».

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Ματέο Ρέντσι

Ιταλία κυβέρνηση: Πρόωρες εκλογές;

Αν τελικά ο Ρέντσι αποσυρθεί από την κυβέρνηση, τότε ο Κόντε χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε πολιτικό χάος με ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών και το εφιαλτικό σενάριο να τις κερδίσει ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι και η Λέγκα του Βορρά που εμφανίζονται ενισχυμένοι στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκολα Τζινγκαρέτι, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «σοβαρό πολιτικό λάθος που κανένας από τους Ιταλούς δεν θα μπορέσει να κατανοήσει», που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κατάσταση εκτός ελέγχου, καλώντας όλους να δείξουν «κοινή λογική και να κάνουν διάλογο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Ρέντσι «ανεξήγητη», την ώρα που η χώρα «βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ιταλία, Σέρτζιο Ματαρέλα, που θα βρεθεί ξανά στη θέση να δώσει μια λύση στην πολιτική κρίση, κάλεσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πριν προχωρήσουν σε διακομματικές διαβουλεύσεις.

Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές συνέπειές της. Και αν αποτύχει και αυτό, η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο ή θα παραιτηθεί, μεταβαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ιταλική σημαία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις