Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκης: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η επιστολή
ΚΟΣΜΟΣ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκης: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η επιστολή

Πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκης: Η επιστολή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η επιστολή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών». Προσέθεσε ότι αναμένονται «τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι «είμαστε στη διαδικασία ανάλυσης του περιεχομένου».

Η επιστολή Μητσοτάκη

Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας στην ΕΕ να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το Playbook του Politico.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας». Και ενώ η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ελευθερία για τον εμβολιασμό την χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που έχει αποκαλύψει το ΘΕΜΑ από τις 8 Δεκεμβρίου.  Ο σχεδιασμός τον οποίο είχε πρώτο αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει πρόσφατα πως: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση.  Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή των εμβολιασμών χορηγείται έγγραφη πιστοποίηση στους υγειονομικούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς, κάτι που ουσιαστικά θίγει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις