Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Πορτογαλία: Στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός, συνάντηση με Κόστα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Πορτογαλία: Στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός, συνάντηση με Κόστα

Μητσοτάκης Πορτογαλία: Όπως γίνεται γνωστό, στη συζήτηση που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Την Πορτογαλία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη Λισαβόνα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορτογαλική πρωτεύουσα έχει ως εξής: Στις 12:45, ώρα Ελλάδος, οι κ.κ Μητσοτάκης και Κόστα θα επισκεφτούν το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή. Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Στις 14:25, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Λίγες ημέρες πριν, στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον ομόλογο του. Αν κι εξαπέλυσε επίθεση φιλίας προς τον Νίκο Δένδια, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Αγκούστο Σάντος Σίλβα, τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού. «Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αποκαλύπτοντας ξανά τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, σε ένα ταξίδι – προσπάθεια να διατηρήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με την χώρα που προεδρεύει για έξι μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης Αντόνιο Κόστα

Μητσοτάκης Πορτογαλία: Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

Η Πορτογαλία ανέλαβε εδώ και μερικά 24ωρα την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, κάτι που από μόνο του αυξάνει το ενδιαφέρον των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο ομόλογο του.  Ίσως όμως το πιο σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης Μητσοτάκης στην Πορτογαλία, είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός λεπτομέρειες όσα ακούστηκαν την περασμένη Πέμπτη διά στόματος Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο του τουρκικού καλοπιάσματος πάντως στην Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τους πρέσβεις της ΕΕ στην Τουρκία την Τρίτη. Μια συνάντηση όπου και θα φανούν πολλά σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο Ταγίπ Ερντογάν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Θα είναι η πρώτη επαφή μαζί τους μετά τη Σύνοδο της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου και την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» στον κόλπο της Αττάλειας.

Όλα αυτά, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.

Δείτε ακόμη
Άγριες προκλήσεις των Τούρκων – “Μας διώχνουν, δεν έχουμε προστασία”, λένε οι ψαράδες
Με προσωπείο διαλλακτικότητας η Άγκυρα – Άσκηση με πραγματικά πυρά κοντά σε Θάσο και Σαμοθράκη
Τα νέα όπλα της Ελλάδας που προκαλούν νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις