Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ Μέρκελ: Προβληματισμένη η Καγκελάριος
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ Μέρκελ: Προβληματισμένη η Καγκελάριος

Τραμπ Μέρκελ: Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τον προβληματισμό της για τον αποκλεισμό του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τα  social media.

Τα πρωτοφανή γεγονότα της περασμένης Τετάρτης με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο καταδικάστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο ως παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών και πλήγμα στο πρότυπο της δυτικής δημοκρατίας. Φυσικά, ανάμεσα στους επικριτές της κίνησης υπήρξε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υποκινεί τις ταραχές αρνούμενος να αναγνωρίσει την ήττα του από τον Μπάιντεν και δήλωσε εξοργισμένη και θλιμμένη από την εισβολή στο Καπιτώλιο και . Η συνακόλουθος, ωστόσο, αποκλεισμός του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ από τα social media, καθώς Twitter, Facebook και Snapchat μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, δεν την βρήκε σύμφωνη. Επίσης, η πλατφόρμα Parler, που είναι δημοφιλής ανάμεσα στους υποστηρικτές του Τραμπ κατέβασε διακόπτες από την Amazon και πλέον δεν υπάρχει για κατέβασμα στο Apple store και το Google Play.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, η κίνηση αυτή είναι «προβληματική» αφού την ελευθερία της έκφρασης την καθορίζουν οι νόμοι και όχι οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεχνολογικών κολοσσών. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι υπεύθυνοι των πλατφορμών social media «φέρουν μεγάλη ευθύνη για να μην δηλητηριάζεται η πολιτική επικοινωνία από μίσος, ψέματα και υποκίνηση βίας». Δήλωσε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πίσω όταν «ποστάρεται» τέτοιο περιεχόμενο, (αλλά πρέπει) για παράδειγμα να υπάρχει κάποιου είδους προειδοποίηση. Ωστόσο, ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η ελευθερία της γνώμης είναι ένα βασικό δικαίωμα «στοιχειώδους σημασίας».

Καπιτώλιο εισβολείς

Τραμπ Μέρκελ: Βουτιά 7% για τη μετοχή του twitter

Πάντως η εν λόγω απόφαση είχε και παράπλευρες απώλειες για το twitter τουλάχιστον. Αμέσως μετά την οριστική αναστολή του λογαριασμού του Τραμπ, η μετοχή της σημείωσε πτώση 7%, οδεύοντας προς την απώλεια 2,5 δισεκ. δολαρίων από τη χρηματιστηριακή της αξία. Η πτώση έρχεται ως επακόλουθο των επικρίσεων των Ρεπουμπλικανών ότι φίμωσε έναν από τους πιο δημοφιλείς χρήστες της, με τους traders να αναφέρονται επίσης στις ενδείξεις ότι η υπόθεση αυτή τροφοδοτεί αιτήματα για περαιτέρω ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του Τραμπ είχε πάνω από 88 εκατ. ακολούθους και οι αναρτήσεις του έχουν γίνει retweet δισεκατομμύρια φορές.

Twitter
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις