Αθήνα

°C

Τρίτη

28

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ράμα – Μητσοτάκης συνάντηση: Ένα βήμα πιο κοντά Αλβανία – Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράμα – Μητσοτάκης συνάντηση: Ένα βήμα πιο κοντά Αλβανία – Ελλάδα

Ράμα - Μητσοτάκης συνάντηση: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα έγινε μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Ικανοποίηση για τη σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα στην οικία του ο πρωθυπουργός προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα έγινε μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ράμα συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την πανδημία του κορονοϊού και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στο γεύμα παρακάθισε και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Του γεύματος προηγήθηκε η συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, με τον επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας, Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ράμα Ελλάδα: Το συνυποσχετικό για τη Χάγη

Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η παραπομπή στη Χάγη, προϋποθέτει οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός συνυποσχετικού, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα καθώς πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στις σημερινές συζητήσεις να υπάρξει ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα διευκολύνει και τον Αλβανό Πρωθυπουργό ο οποίος δέχεται πιέσεις για το ζήτημα στο εσωτερικό. Μιλώντας, πάντως, σε τηλεοπτικό σταθμό ο δημοσιογράφος Μπατόν Χατζίου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Έντι Ράμα «έχει αναλάβει να φέρει Αθήνα και Άγκυρα κοντά» σε διαπραγματεύσεις, δίχως να διευκρινίζει κάτι περισσότερο. Ο κ. Χατζίου είναι δημοσιογράφος και θεωρείται άνθρωπος του στενού κύκλου του Ράμα, χωρίς, πάντως, να έχει οποιοδήποτε συμβουλευτικό ρόλο.

O Έντι Ράμα ήρθε στην Ελλάδα, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Έντι Ράμα, ανακοίνωσαν την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις