Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Bitcoin τι είναι: Στις αρχές του 2021 η «ισοτιμία» του έφτασε στα 34.000 δολάρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin τι είναι: Στις αρχές του 2021 η «ισοτιμία» του έφτασε στα 34.000 δολάρια

Bitcoin τι είναι: Η ισοτιμία του έφτασε στα ύψη. Ποια θα είναι η πορεία του στο μέλλον.

Το Bitcoin (Μπιτκόιν) είναι ένα κρυπτονόμισμα που από όσο φαίνεται θα μας απασχολήσει αρκετά στα προσεχή έτη. Είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διαχειριστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο ημερολόγιο ονομαζόμενο blockchain.

Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από μία άγνωστη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το όνομα Satoshi Nakamoto που από ό,τι φαίνεται δεν αντιστοιχεί σε κάποιον στην πραγματικότητα. Ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Τα bitcoins δόθηκαν σαν αμοιβή για μια επεξεργασία ονομαζόμενη εξόρυξη (mining). Αυτά μπορούσαν να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Cambridge εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα, οι περισσότεροι των οποίων χρησιμοποιούσαν bitcoin.

bitcoin

Bitcoin: Η αιτία δημιουργίας του

Το bitcoin είναι η απόρροια τριών συγκυριών: Της κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008, της ανάγκης να βρεθούν νέα κερδοσκοπικά εργαλεία, της ευρηματικότητας των επενδυτών και των ανθρώπων της αγοράς και, τέλος, της ψηφιακής εποχής που προσφέρει δυνατότητες οι οποίες μέχρι πριν δύο δεκαετίες φαίνονταν αδιανόητες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες σχεδόν σε όλο τον πλανήτη του είχαν κηρύξει τον πόλεμο και επιχείρησαν να το εξαφανίσουν. Όμως τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να αποδεχτούν την ύπαρξή του και να προσπαθήσουν να του επιβάλλουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό δείχνει ότι τελικά είναι μία ανερχόμενη οικονομική δύναμη;

Η ξαφνική άνοδος του Bitcoin

Τον περασμένο Οκτώβριο, το bitcoin είχε σκαρφαλώσει στα 10.600 δολάρια και, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, έκανε το μεγάλο άλμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, η «ισοτιμία» του υπερτριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα στις 3 Ιανουαρίου να αποτιμάται στα 34.000 δολάρια, για να υποχωρήσει κατά 10% την αμέσως επόμενη ημέρα, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Έτσι λοιπόν, οι εξελίξεις διέψευσαν όσους ήθελαν το bitcoin να “σβήνει” πριν καν δει αυτή τη ραγδαία εξέλιξή του.

bitcoin υπολογιστής

Το μέλλον, όπως το προβλέπουν οι ειδικοί

Όλα δείχνουν, ότι το bitcoin και ο «γαλαξίας των κρυπτονομισμάτων» αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τους επενδυτές αλλά και τους κερδοσκόπους. Ακόμη και για τα πιο σοβαρά funds που εξετάζουν τρόπους να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Προσοχή όμως, στις παγίδες. Διότι όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή του το περιοδικό The Economist, «ο ενθουσιασμός των κερδοσκόπων υποδηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα θα υπολείπονται των υψηλών στόχων των ιδρυτών τους». Κι αυτό είναι εύλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι το νόμισμα ήταν (και παραμένει) σε γενικές γραμμές ανώνυμο και ο χρήστης και διακινητής αθέατος από τράπεζες ή κυβερνήσεις και συνεπώς ενδείκνυται για ύποπτες συναλλαγές (όπως πχ εμπόριο ναρκωτικών).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις