Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα 7/1 Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 7/1 Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα 7/1 Ελλάδα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μειωμένα είναι σήμερα 7 Ιανουαρίου τα κρούσματα κορονοϊού καθώς εντοπίστηκαν 510 μολύνσεις. Οι νεκροί σε ένα 24ωρο έφτασαν τους 47 και 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορoνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Άνοιγμα σχολείων: Με τηλεκπαίδευση αύριο Γυμνάσια και Λύκεια – Από Δευτέρα τα παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Στις διαδικτυακές τους τάξεις θα επιστρέψουν αύριο, Παρασκευή οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της χώρας. Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε το τοπίο και για τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας αλλά και για τον τρόπο που θα γίνονται τα μαθήματα. Έτσι, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που εξεδόθη νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ξεκαθαρίζεται ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά μόνο τα γυμνάσια και τα λύκεια που ανοίγουν αύριο. Το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο αναμένεται νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων η οποία θα κρίνει το αν και πότε Γυμνάσια και Λύκεια θα λειτουργήσουν και αυτά δια ζώσης.

Ανοιχτοί από Δευτέρα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Rapid tests σε εκπαιδευτικούς πριν το άνοιγμα των σχολείων

Στο μεταξύ, εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα πρώτα ραντεβού για αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Το μέτρο στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορονοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον. Ενόψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορονοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Απολύμανση σχολείων

Σαρηγιάννης: Με άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα καταρρεύσουμε στις 28 Φλεβάρη

Eάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο με click away και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει, όπως αναφέρει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος, ο οποίος πραγματοποιεί προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, συμφωνεί με το άνοιγμα, ωστόσο όχι με τον σχεδιασμό. Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να “δαμάσουμε” την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για το περίφημο lockdown “ακορντεόν”.

“Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν”, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

“Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές”, εκτιμά.

Απολύμανση σχολείων

Να ανοίξουμε, αλλά με μέτρα ενεργού προστασίας

Ο ίδιος, υπενθυμίζει, ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα, τεχνολογικά και μη, μέσα για την καταπολέμησή της. Υπενθυμίζει ότι η εστίαση, λόγου χάριν, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο. “Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο. Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου”, τόνισε.

“Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην ‘τάδε’ περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς”, προτείνει ο καθηγητής.

Τώρα κρίνεται το μέλλον του τουρισμού για το 2021

Ο κ. Σαρηγιάννης θέτει στο τραπέζι το ζήτημα του τουρισμού. Θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της “βαριάς βιομηχανίας” της χώρας. “Μετά τον Απρίλη θα υπάρξει αποκλιμάκωση και αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό”, αναφέρει.

Η αύξηση στα σχολεία είναι ανάλογη της αύξησης στην κοινότητα

Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο επήλθε μερικές ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής τονίζει ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι απ’ τα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά του ιού. “Οι μελέτες του εξωτερικού, δείχνουν ότι η επίδραση στη κοινότητα είναι ανάλογη με το βαθμό διασποράς στα σχολεία. Με υψηλό βαθμό διασποράς στην κοινότητα, υπάρχει υψηλή διασπορά στα σχολεία. Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία”, τονίζει κλείνοντας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις