Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ισραήλ Ελλάδα – συμμαχία: Ιστορική συμφωνία για την εκπαίδευση των Ικάρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ Ελλάδα – συμμαχία: Ιστορική συμφωνία για την εκπαίδευση των Ικάρων

Συμφωνία 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια θα υπογραφεί απο Ελλάδα και Ισραήλ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τι θα περιλαμβάνει.

Την 20ετή αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας της Μέσης Ανατολής.   Την αμυντική συμφωνία αξίας 1,68 δισ. δολαρίων, 20ετούς διάρκειας με το Ισραήλ, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις χώρες, έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Times of Israel. Η συμφωνία, που θα πρέπει να υπογραφεί από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία σχολής για ιπτάμενους της ελληνικής αεροπορίας από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Elbit Systems ESLT.TA.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αγορά 10 αεροσκαφών M-346, γνωστών στο Ισραήλ ως Lavi, τη συντήρηση των αεροσκαφών T-6 Efroni, καθώς και την προμήθεια
προσομοιωτών, καθώς και εκπαιδευτικού και υλικοτεχνικού υλικού,
ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «τη μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι σήμερα», λέει ότι αυτή έχει διάρκεια 20 ετών. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε θα γίνει η υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρεται ωστόσο ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις» προ της υπογραφής.

«Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, σύμφωνα πάντα με τους Times of Israel.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Γκαντζ πρόσθεσε ότι μίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά την έγκριση της συμφωνίας, με τους δύο άνδρες να συζητούν τους αυξανόμενους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Τον περασμένο Μάιο Ελλάδα και Ισραήλ είχαν υπογράψει αμυντική συμφωνία για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα.

Ισραήλ – Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την ELBIT

Πιο αναλυτικά, η συνεργασία με την ισραηλινή ELBIT περιλαμβάνει:
• Δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα με χρηματοδοτική μίσθωση.

• Δυνατότητα στην Πολεμική μας Αεροπορία αναβάθμισης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ελικοφόρων, ώστε αυτά να μην είναι ποτέ κάτω από τον αριθμό των 25 στη διάθεση των Ικάρων. Σήμερα οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλότερες.

• Πρόκειται να έρθουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα τα Μ-346.

• Δημιουργείται νέο σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (προσομοιωτές πτήσεως)

• Δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες πλευρές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

• Παρέχονται περίπου 10.000 ώρες πτήσεις για κάθε χρόνο.

Η ELBIT Systems είναι μια διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στους τομείς της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Η εταιρεία αναπτύσσει και παρέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αερομεταφερόμενων, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων καθώς και προϊόντα για άμυνα, εγχώρια ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές. Τα προγράμματα εκπαίδευσης πτήσης Επόμενης Γενιάς (Next-Generation) της ELBIT Systems προσφέρουν μια σύγχρονη και οικονομική λύση εκπαίδευσης πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών.

Σημαία Ισραήλ

Γιατί επιλέχθηκε η Elbit

Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου επιχειρηματολογούν ότι η επιλογή της ισραηλινής εταιρείας Elbit «θα επιλύσει άμεσα και για 22 χρόνια τα προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών μέσων. Το υποπρόγραμμα βάζει τέλος στο διαβλεπόμενο αδιέξοδο και στο ενδεχόμενο αποστολής πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους σε τζετ, δεδομένου του παρωχημένου χαρακτήρα των αξιόπιστων μεν, προβληματικών , όμως, πλέον T-2 Buckeye που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Π.Α. από το 1976 και η υποστήριξη των οποίων παύει οριστικά το 2023.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης μέσω χρονομίσθωσης αεροσκαφών προς αντικατάσταση των Τ-2, το οποίο θα συνοδεύεται από τα αναγκαία μέσα και την απαιτούμενη υποστήριξη τόσο για τα νέα αεροσκάφη όσο και για τα Τ-6 για 22 χρόνια».

Η βάση της Καλαμάτας

Στην Καλαμάτα, στην 120 ΠΕΑ είναι η βάση εκπαίδευσης των νέων μας πιλότων εδώ και χρόνια. Ανάμεσα στους εκπαιδευτές πιλότων μαχητικών αεροσκαφών είναι και μία γυναίκα, η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή, που είναι η πρώτη Ελληνίδα πιλότος ενός μαχητικού F-4.Η υποσμηναγός δεν εκπαιδεύει μόνον Έλληνες πιλότους αλλά και Ιταλούς σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει στην εκπαίδευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Καλαμάτα μετατρέπεται σε κέντρο εκπαίδευσης όχι μόνο των πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πιλότων της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα προσφέρεται η δυνατότητα σε αεροπορίες άλλων χωρών – και εκτός ΝΑΤΟ – να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία, που εξυπηρετεί μία σαφή επιχειρησιακή αναγκαιότητα που διευρύνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή, ισχυροποιώντας παράλληλα τη σχέση των δύο χωρών.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στον ΑΝΤ1 για την συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις