Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεοφάνεια εκκλησίες 2021: Η απόφαση του ΣτΕ για τα περιοριστικά μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια εκκλησίες 2021: Η απόφαση του ΣτΕ για τα περιοριστικά μέτρα

Θεοφάνεια εκκλησίες 2021: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των Εκκλησιών τα Θεοφάνεια

”Αντάρτικο” κάνει  η εκκλησία στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη λειτουργία των εκκλησιών τη μέρα των Θεοφανείων με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ιερείς, με την Ιερά Σύνοδο χθες να ανακοινώνει πως θα οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά. Η κυβέρνηση απάντησε στην ανακοίνωση και κάλεσε τους ιερείς να σεβαστούν την απόφαση. Από την μεριά της η εκκλησία όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία του κοινού από την διασπορά του COVID-19 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μάιρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Με διακριτικότητα και σεβασμό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέφυγε τον διάλογο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που έγινε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Λίγο αργότερα πάντως, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, υπήρξε μια μικρή συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να αποφευχθεί ο σάλος. Δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε αλλά είναι σαφές ότι υπήρξε μεγάλη ψυχρότητα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Η παρουσία του κ. Ιερώνυμου στην ορκωμοσία ήταν “μόνο θεσμική”.

Κυριάκος Μητσοτάκης Ιερώνυμος ορκωμοσία ανασχηματισμού

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αυτό κινείται στη λογική της ήπιας επιτήρησης. Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να κλειδώσει απόψε το βράδυ στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο, με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών να μιλούν για μια κατάσταση που βαίνει προς εκτόνωση.

Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα υπάρχουν συχνές περιπολίες σε σημεία όπου υπάρχουν ιεροί ναοί, ηχητικά μηνύματα από την Αστυνομία και συστάσεις στους πιστούς ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

Και επειδή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπουν όλες οι εκκλησίες στο μικροσκόπιο, με δεδομένο οτι στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 5.000 ναοί και συνολικά σε όλη την Ελλάδα περίπου 14.000, έχει γίνει μια χαρτογράφηση κεντρικών εκκλησιών όπου υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθεί πλήθος πιστών και αυτές θα επιτηρούνται διακριτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δεν προβλέπεται έλεγχος των αστυνομικών μέσα σε εκκλησίες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο. Τέλος, γίνεται επαφή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ιερείς και μητροπολίτες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις