Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πρωτοχρονιάτικα φαγητά 2020: Τα εδέσματα από όλο τον κόσμο
PLUS

Πρωτοχρονιάτικα φαγητά 2020: Τα εδέσματα από όλο τον κόσμο

Πρωτοχρονιάτικα φαγητά 2020: Σε κάθε κουλτούρα οι άνθρωποι ένιωθαν, και νιώθουν, την ανάγκη κάθε Πρωτοχρονιά.

Πρωτοχρονιάτικα φαγητά 2020: Σε κάθε κουλτούρα οι άνθρωποι ένιωθαν, και νιώθουν, την ανάγκη κάθε Πρωτοχρονιά, που ξεκινά ένας νέος κύκλος στη ζωή τους, να εξευμενίσουν τις ανώτερες δυνάμεις ή τη φύση, ή ό,τι τέλος πάντων πιστεύουν πως καθορίζει το μέλλον τους, και να προκαλέσουν καλή τύχη και ευημερία. Όλοι επιθυμούν να κλείσουν έναν κύκλο από εκκρεμότητες και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, απαλλαγμένο από ό,τι ίσως τους βαραίνει. Το φαγητό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από όλα αυτά.

Οι βασιλόπιτες είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για εμάς τους Έλληνες, αλλά, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, κάθε λαός έχει τη δική του εκδοχή για το τι είναι καλότυχο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η συνήθεια να κρύβουμε ένα πολύτιμο νόμισμα μέσα στη βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της σε ένα γεγονός που συνέβη τον 9ο αιώνα μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Τότε ο επίσκοπος Βασίλειος συγκέντρωσε ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν οι κάτοικοι της πόλης για να τα προσφέρει στον αυτοκράτορα Ιουλιανό, αλλά εκείνος δεν πρόλαβε να τα πάρει, αφού σκοτώθηκε σε μια μάχη στην Περσία. Σύμφωνα με μια άλλη αφήγηση, τα πολύτιμα αντικείμενα προορίζονταν για τον Τούρκο έπαρχο της Καππαδοκίας, τον οποίο όμως ο επίσκοπος Βασίλειος έπεισε να μην τα πάρει σαν φορολογία. Μην έχοντας τρόπο να τα ξαναμοιράσουν σωστά στους κατόχους τους, αποφάσισαν να κρύψουν το καθένα σε μικρές πίτες που θα διανέμονταν τυχαία. Η παράδοση θέλει τα κοσμήματα και κάθε είδους πολύτιμα αντικείμενα να επιστρέφουν έστω και τυχαία στους κατόχους τους. Έτσι γεννήθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας όπως το ξέρουμε σήμερα.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ισπανία, Πορτογαλία, Μεξικό

Στην Ισπανία, στην Πορτογαλία αλλά και στο Μεξικό, τρώνε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος 12 ρώγες σταφυλιού (ή σταφίδες ή σπόρους ροδιού), μία για κάθε μήνα του νέου έτους. Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και, σύμφωνα με αυτό, η γεύση της κάθε ρώγας προμηνύει αυτά που θα έρθουν στον αντίστοιχο μήνα, αν θα είναι γλυκά, πικρά ή ξινά. Τα πράσινα λαχανικά –τα σέσκουλα, το κέιλ και το πράσινο σγουρό λάχανο– θεωρούνται τυχερά γιατί τα φύλλα τους όπως μαγειρεύονται τσαλακώνονται ή διπλώνουν θυμίζοντας χαρτονομίσματα.

Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο

Στην Τυνησία, στην Αλγερία και στο Μαρόκο πιστεύουν πως είναι καλότυχο να σερβίρουν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κουσκούς με παραλλαγές στα συνοδευτικά υλικά από χώρα σε χώρα, όπως το αποξηραμένο αρνίσιο κρέας, ξερά φρούτα, λαχανικά και φακές ή φασόλια. Στην Αίγυπτο, αλλά και στα υπόλοιπα βόρεια παράλια της Αφρικής, τρώνε μολοχία, την παραδοσιακή σούπα με τα χόρτα, και μπισκότα γεμιστά με χουρμάδες, για να είναι η νέα χρονιά γόνιμη και πλούσια όπως εύκολα καλλιεργούνται τα χόρτα και είναι νόστιμοι οι χουρμάδες.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις