Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Τουρκία - ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία - Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων

Τουρκία – ΕΕ: Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις σχετικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλι τονίζοντας ειδικότερα τις περιπτώσεις του Τσαν Ντουντάρ, του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα στην Τουρκία, καθώς και συγκεκριμένες συστάσεις στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία για την αντιμετώπιση με αξιοπιστία όλων των σχετικών ελλείψεων κατά προτεραιότητα».

«Η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει τον δημοσιογράφο Τσαν Ντουντάρ για το βασικό του δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και τη συνεχή προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πηγαίνει, δυστυχώς, στην αντίθετη κατεύθυνση. Ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και συνεχή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία εφαρμογή εκ μέρους της τουρκικής δικαστικής αρχής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απελευθέρωση επειγόντως του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας», προσθέτει.

σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Ερντογάν: Να απαλλαγεί σύντομα η ΕΕ από τη στρατηγική της τύφλωση

Από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ”κάλεσμα” στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και της ΗΠΑ, λέγοντας: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τους S-400. Θέλουμε τη νέα χρονιά να ανοίξουμε μια καινούρια σελίδα στις σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ευελιξία που δείχνουμε στην πολιτική μας, δεν πρέπει να επηρεάσει τις καλά θεμελιωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζουμε πως θα απαλλαγεί σύντομα από τη στρατηγική της τύφλωση».

Ο Ερντογάν μιλάει στον τουρκικό λαό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις