Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εκκλησίες κορονοϊός: Υπό αυστηρούς όρους η χριστουγεννιάτικη Θεία λειτουργία
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκλησίες κορονοϊός: Υπό αυστηρούς όρους η χριστουγεννιάτικη Θεία λειτουργία

Εκκλησίες κορονοϊός: Σήμερα, οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες έχουν ξεκινήσεις στις εκκλησίες της χώρας υπό αυστηρούς όρους.

Εκκλησίες κορονοϊός: Η πανδημία του κορονοϊού που εισέβαλλε στη ζωή μας στην αρχή του έτους έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα και τις συνήθειες όλου του κόσμου. Έτσι και οι Χριστιανοί στην Ελλάδα θα γιορτάσουν υπό τη σκιά της πανδημίας. Σήμερα, οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες έχουν ξεκινήσεις στις εκκλησίες της χώρας υπό αυστηρούς όρους.

Το «Mega» βρέθηκε στην Νέα Σμύρνη και τον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής μεταδίδοντας την εικόνα ανήμερα Χριστουγέννων. Πιστοί περιμένουν υπομονετικά έξω από τον ναό τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις μέχρι να τους ενημερώσουν ότι μπορούν με τη σειρά τους να μπουν μέσα στην εκκλησία σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχουν οριστεί.

Πιστοί στην εκκλησία με αποστάσεις λόγω κορονοϊού

Τι ισχύει

Οι ιερείς στις ενορίες καλούνται να προβούν σε διαλογή μεταξύ των πιστών, αφού σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Ήδη, αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός. Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.

Ωστόσο, στη Δράμα οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, αφού σύμφωνα με απόφαση του μητροπολίτη Παύλου η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία στους ναούς της πόλης θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού, αλλά και για να μην αναγκαστούν οι ιερείς να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν ποιος θα μπει και ποιος όχι. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, οι ναοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις