Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομικός Σταυρός: Ο πατέρας του άτυχου Σομπόνη παρέλαβε το μετάλλιο της ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικός Σταυρός: Ο πατέρας του άτυχου Σομπόνη παρέλαβε το μετάλλιο της ΕΛΑΣ

Αστυνομικός Σταυρός: Με τον «Αστυνομικό Σταυρό» τιμήθηκαν από την ΕΛΑΣ ο ανθυπαστυνόμος Κωνσταντίνος Κούλης και μετά θάνατον ο συνοριακός φύλακας Κωνσταντίνος Σομπόνης

Αστυνομικός Σταυρός: Η τιμητική διάκριση του Αστυνομικού Σταυρού, άργησε δέκα πέντε χρόνια, αλλά ήρθε την παραμονή των Χριστουγέννων. Ηταν εκεί για να παραλάβει το μετάλλιο ο ένας αστυνομικός, καθώς ο συνάδελφός του, είχε χάσει τη ζωή του, τον Νοέμβριο του 2005, όταν οι δυο τους επιχείρησαν να σταματήσουν δράστης ένοπλης ληστείας, ισοβίτη δραπέτη, οπλισμένο με καλάσνικοφ.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο κακοποιός έπεσε με το αυτοκίνητο πάνω στο αστυνομικό όχημα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με αποτέλεσμα ο τότε συνοριακός φύλακας Κωνσταντίνος Σομπόνης να χάσει τη ζωή του, ενώ ο Ανθυπαστυνόμος Κωνσταντίνος Κούλης να τραυματισθεί σοβαρά εν τέλει να καταφέρει να επιζήσει. Για τον γιο του που έπεσε στο καθήκον στα 35 χρόνια του, παρέλαβε στη μνήμη του γιου του, ο πατέρας του, σε μια λιτή τελετή, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, στο γραφείο του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Γιώργου Γιάννινα.

Τον δεύτερο Αστυνομικό Σταυρό παρέλαβε ο ανθυπαστυνόμος Κωνσταντίνος Κούλης, ο οποίος μετά την τραγική κατάληξη της καταδίωξης του άκρως επικίνδυνου κακοποιού, τραυματισμένος σοβαρά, νοσηλεύτηκε αρκετό καιρό στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και μετά από μήνες νοσηλείας επέστρεψε στην κανονική ζωή του.

«Αστυνομικός Σταυρός» σε ανθυπαστυνόμο και μετά θάνατον σε συνοριακό φύλακα «Αστυνομικός Σταυρός» σε ανθυπαστυνόμο και μετά θάνατον σε συνοριακό φύλακα

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, για την τιμητική απονομή:

«Τιμήθηκαν με τον «Αστυνομικό Σταυρό» ο Ανθυπαστυνόμος ΚΟΥΛΗΣ Κωνσταντίνος και μετά θάνατο ο τέως Συνοριακός Φύλακας ΣΟΜΠΟΝΗΣ Κωνσταντίνος, κατόπιν Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε για εξαίρετη δραστηριότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους. Συγκεκριμένα, την 29η Νοεμβρίου 2005, υπηρετούντες στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Ανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εκτελώντας εποχουμένη περιπολία, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ένοπλου ληστή Τράπεζας, στη Λεωφόρο Παιανίας-Μαρκοπούλου, το υπηρεσιακό όχημα στο οποίο επέβαιναν εμβολίστηκε από το αυτοκίνητο του δράστη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ΣΟΜΠΟΝΗ Κωνσταντίνου και τον σοβαρό τραυματισμό του ΚΟΥΛΗ Κωνσταντίνου.

Τα Αστυνομικά Μετάλλια, με τα αντίστοιχα διπλώματα «Αστυνομικού Σταυρού», απένειμε στον Ανθυπαστυνόμο ΚΟΥΛΗ Κωνσταντίνο και στον πατέρα του αποβιώσαντος τέως Συνοριακού Φύλακα ΣΟΜΠΟΝΗ Κωνσταντίνου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ Γεώργιος, σε ειδική λιτή τελετή, την 21-12-2020, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων».

Η τραγική εξέλιξη με το θάνατο, κατ’ ουσίαν δολοφονία, του 35χρονο αστυνομικού, τότε, είχε συγκλονίσει την Κοινή Γνώμη της χώρας. Το αστυνομικό αυτοκίνητο της Δίωξης λαθρομεταναστών, έτυχε να διέρχεται από την Παιανία, όπου είχε γίνει η ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Πλατεία της περιοχής.

Άκουσαν από τον ασύρματο τα στοιχεία του αναζητούμενου οχήματος με το οποίο είχε διαφύγει ο δράστης. Αν και είχαν άλλη υπηρεσία, μέχρι να φθάσουν τα περιπολικά, αποφάσισαν να το καταδιώξουν οι ίδιοι με τραγική κατάληξη. Η ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 14:30 το μεσημέρι της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου 2005,  στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Παιανίας.

«Αστυνομικός Σταυρός» σε ανθυπαστυνόμο και μετά θάνατον σε συνοριακό φύλακα

Δραπέτης από τις φυλακές Μαλανδρινού

Δράστης ήταν ο 60χρονος Ιωάννης Έλλισον, Έλληνας υπήκοος, ο οποίος ήταν δραπέτης των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας. Το Μάρτιο του 1994, μαζί με ένα συνεργό του, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον υποσμηναγό Γεώργιο Τζάμο, πατέρα 4 παιδιών,  όταν ο τελευταίος τους καταδίωξε μετά από ληστεία που είχαν διαπράξει στο σούπερ-μάρκετ «Αστέρια» στο Μενίδι. Συνελήφθη πολύ καιρό αργότερα και καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά τον  Αύγουστο του 2004, πήρε πενθήμερη τακτική άδεια από τις φυλακές και δεν επέστρεψε, όπως όφειλε. Στο δυστύχημα έχασε και ο ίδιος τη ζωή του.

Στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε, μετά τη ληστεία, βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένα υποπολυβόλο τύπου καλάσνικοφ, πέντε κουτιά σφαίρες και 13.000 ευρώ που ήταν η λεία της ληστείας. Μετά τη ληστεία προσπάθησε να διαφύγει με ΙΧ αυτοκίνητο. Τον καταδίωξε, όμως, το περιπολικό της Δίωξης Λαθρομεταναστών Ανατολικής Αττικής, που περνούσε από το σημείο. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο δράστης εμβόλισε με το αυτοκίνητό του το περιπολικό στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, στο ύψος της γέφυρας της Αττικής Οδού προς Κορωπί. Ο συνοριοφύλακας που έχασε τη ζωή του την ώρα της σύγκρουσης είναι ο Κωνσταντίνος Σομπόνης 35 ετών. Ήταν αρραβωνιασμένος και επρόκειτο να παντρευτεί, όπως σχεδίαζε ένα χρόνο μετά.

Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκε και οδηγός του περιπολικού, Κωνσταντίνος Κούλης 25 ετών, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Φωτο: Κωνσταντίνος Σομπόνης
Κωνσταντίνος Σομπόνης
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις