Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Σοβαρό “χτύπημα” στο λαθρεμπόριο
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Σοβαρό “χτύπημα” στο λαθρεμπόριο

Σοβαρό χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων κατάφερε η Αστυνομία - Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές ομάδες

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Πάνω από ένα δισεκατομμύρια τσιγάρα, είχε τη δυνατότητα να παρασκευάζει και συσκευάζει το εργοστάσιο με τα πανάκριβα μηχανήματα, που λειτουργούσε στην Αττική μία από τις χαρακτηριζόμενες από τις Αρχές, από τις μεγαλύτερες  εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως,  συστηματικά στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με αρχηγό και εγκέφαλο έναν 36χρονο ομογενή, από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και δεκάδες εμπλεκόμενους, που εργάζονταν μυστικά μέσα στη «γραμμή παραγωγής» είχε διαμορφώσει «επαγγελματικού» τύπου υποδομή για την παρασκευή, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, έχοντας στη δικαιοδοσία της και είκοσι δύο χώρους για αποθήκευση και διακίνηση.

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με εμπροσθοφυλακή τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, που έφεραν την υπόθεση στο φως μετά από μήνες ερευνών, παρακολουθήσεων και διασταυρώσεων στοιχείων, συνελήφθησαν 39 μέλη του κυκλώματος, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή άλλων οκτώ ατόμων.

Έγιναν επίσης έφοδοι σε 22 χώρους που χρησιμοποιούσε η οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Βοιωτία.

Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ

Και στο εξωτερικό

Η οργάνωση παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, που κατέληγαν τόσο στην εσωτερική «μαύρη αγορά» όσο και στις αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού, διέθετε ακόμη και… τυπογραφείο για την εκτύπωση ετικετών τσιγάρων, σε σημείο να μη μπορεί κανείς να τα διακρίνει από αυτά των αντίστοιχων καπνοβιομηχανιών των οποίων οι φίρμες είχαν αντιγραφεί.

Κατασχέθηκαν, λέει η Αστυνομία, 91. 828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού αλλά και 75.000.000 ετικέτες τσιγάρων. Για τα ταμεία του Κράτους, όλα τα πάρα πάνω που αναφέρθηκαν, σημαίνουν διαφυγόντες δασμούς, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016.

Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ

Δύο εργοστάσια

Ειδικότερα για τους χώρους, που εντοπίστηκαν, η Αστυνομία αναφέρει ότι πρόκειται για:

Εγκαταστάσεις δύο εργοστασίων, το ένα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και το δεύτερο για επεξεργασία καπνού.

Εγκαταστάσεις εκτυπωτικού κέντρου (τυπογραφείου), με δυνατότητα παραγωγής ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα το έτος.

Έντεκα στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και  πέντε  υπαίθριους βοηθητικούς χώρους, στάθμευσης φορτηγών κ.λπ.

Όπως προκύπτει, η εγκληματική οργάνωση διέθετε καθετοποιημένη παραγωγή, κατά τα πρότυπα νόμιμων επιχειρήσεων και ήλεγχε όλα τα στάδια της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των λαθραίων τσιγάρων, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi).

Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ

Όλα τα συντόνιζε ο 36χρονος

Ειδικότερα:

Ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους.

Για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.

Για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης.

Η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας.

Ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών.

Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ

Με Α.Φ.Μ

Για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.

Επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά.

Ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του.

Κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ Παράνομα εργοστάσια καπνού Ευρήματα ΕΛΑΣ

Συνολικά στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

91.828.440 τσιγάρα,

112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού,

500 παλέτες περιέχουσες 75.000.000 ετικέτες πακέτων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. τσιγάρων

πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας

12 φορτηγά-ημιφορτηγά

10 τράκτορες,

23 τρέιλερ,

9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

10.740  ευρώ και πιστόλι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις