Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ κορονοϊός νέα: «Θερίζει» η πανδημία στην Αμερική -Αρνητικός ο Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ κορονοϊός νέα: «Θερίζει» η πανδημία στην Αμερική -Αρνητικός ο Μπάιντεν

ΗΠΑ κορονοϊός νέα: Το φράγμα των 200.000 μολύνσεων έχει ξεπεραστεί τις 12 από τις τελευταίες 15 ημέρες

ΗΠΑ κορονοϊός νέα: Η επέλαση του κορονοϊού στις ΗΠΑ συνεχίζεται με τους αριθμούς να προκαλούν τρόμο. Χθες, Πέμπτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο πολύ βαρύ ημερήσιο απολογισμό, με 3.249  θανάτους ασθενών με την COVID-19 και 247.544 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων ημερησίως μέσα σε δέκα ημέρες, ενώ το φράγμα των 200.000 μολύνσεων έχει ξεπεραστεί τις 12 από τις τελευταίες 15 ημέρες. Υγειονομικοί αξιωματούχοι φοβούνταν αυτή την έξαρση μετά τη μεγάλη γιορτή των Ευχαριστιών, πριν από τρεις εβδομάδες, όταν εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ταξιδέψει για να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Οι ειδικοί φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Η εκστρατεία εμβολιασμού γιγαντιαίων διαστάσεων που άρχισε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, με τις πρώτες ενέσεις του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, δεν θα ανακόψει την αναζωπύρωση της πανδημίας, προειδοποιούν, καθώς θα περάσουν αρκετοί μήνες προτού να έχει ανοσοποιηθεί επαρκώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εξάλλου χθες Πέμπτη, επιτροπή ειδικών που συμβουλεύει τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) συνέστησε να εγκριθεί επίσης η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων σε όλη τη χώρα πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ασθενοφόρο στο δρόμο

Αρνητικός στον κορονοϊό ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Όσον αφορά στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο υποβλήθηκε χθες, αφού ένας από τους μελλοντικούς συμβούλους της προεδρίας, ο Σέντρικ Ρίτσμοντ, διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Κέιτ Μπέντινγκφιλντ.

Ο Ρίτσμοντ δεν είχε στενή επαφή με τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, όπως αυτή ορίζεται από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), διευκρίνισε η Μπέντινγκφιλντ.

Ο Ρίτσμοντ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε πάει μαζί με τον Μπάιντεν στην Τζόρτζια (νότια) όπου συμμετείχαν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Οι επαφές τους «έγιναν σε ανοικτό χώρο», οι δύο άνδρες «φόραγαν μάσκες», ενώ συνολικά η διάρκειά τους δεν ξεπέρασε «τα 15 λεπτά», σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Τα μέλη του Κογκρέσου θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά το 1ο στάδιο της εκστρατείας

Από εκεί και πέρα όπως έγινε γνωστό τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά την διανομή της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου, σύμφωνα με τον γιατρό που είναι αρμόδιος για το σώμα αυτό. Σε χθεσινή επιστολή του προς μέλη του Κογκρέσου και το προσωπικό τους, ο Μπράιαν Μόναχαν σημειώνει ότι ενημερώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ότι το Κογκρέσο «θα λάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 σε ανταπόκριση στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις για συνέχιση των κυβερνητικών λειτουργιών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «ο μικρός αυτός αριθμός δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 αντιστοιχεί σε τμήμα της πρώτης παρτίδας των εμβολίων που διανέμονται στη χώρα». Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσαν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους ότι θα εμβολιαστούν σε λίγες μέρες.

«Η σύστασή μου προς εσάς είναι απολύτως σαφής: δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της λήψης του εμβολίου αυτού. Το όφελος υπερβαίνει κατά πολύ οποιονδήποτε μικρό κίνδυνο», επισημαίνει στην επιστολή του ο Μόναχαν.

Μόλις εμβολιαστούν τα μέλη του Κογκρέσου, θα εμβολιαστούν τα μέλη του προσωπικού του Καπιτωλίου που θεωρείται ότι βρίσκονται σε καίριες θέσεις και στη συνέχεια αυτό θα διατεθεί σε άλλα μέλη του προσωπικού έως ότου εξαντληθούν οι δόσεις, υπογραμμίζει επίσης.

Οι πρώτες 2,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech άρχισαν να μεταφέρονται την περασμένη Κυριακή σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

φιαλίδια με δείγμα κορονοϊού
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις