Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Η Γερμανία έριξε… “χαστούκι” στο Altay
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Η Γερμανία έριξε… “χαστούκι” στο Altay

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι σταματάει την εξαγωγή των κινητήρων στην Άγκυρα.

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Εκτός από τον αμερικανικό, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει να αντιμετωπίσει και τον γερμανικό πονοκέφαλο, καθώς το εμπάργκο όπλων που αποφάσισε το Βερολίνο μετά την τουρκική επέμβαση στη Συρία, έχει παγώσει τη γραμή παραγωγής του εθνικού άρματος μάχης Altay.   Το «χειρόφρενο» σε ένα από τα μεγάλα project της κραταιάς SSB (τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας) άναψε τα αίματα στην τουρκική εθνοσυνέλευση με τον επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. «Η σύμβαση έλεγε πως το πρώτο άρμα μάχης ALTAY θα είναι ετοιμοπαράδοτο εντός 18  μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Που είναι το άρμα μάχης; Τουλάχιστον ας μας φέρουν ένα παιχνίδι ως άρμα μάχης να το βλέπουμε», σημείωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι σταματάει την εξαγωγή των κινητήρων στην Άγκυρα. «Η Γερμανία την περίοδο αυτή δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και για το λόγο αυτό η παράδοση καθυστερεί. Όμως με τις δικές μας δυνατότητες ένα πρωτότυπο έχει παρουσιαστεί», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Ακσμπάσογλου. Την ίδια ώρα, με εκτενές δημοσίευμα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας κυκλοφορεί η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σημειώνοντας στο πρωτοσέλιδό της ότι «η Ελλάδα ρίχνει χρήμα στους εξοπλισμούς». Αναλυτικά, αναφέρει ότι η χώρα μας πενταπλασιάζει τις αγορές όπλων αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό και εστιάζοντας στη προμήθεια των 18 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

«Επίθεση» του AKP στις γερμανικές εταιρείες

Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την προμήθεια σημαντικών εξαρτημάτων και άλλων λειτουργικών συστημάτων για το τουρκικό άρμα μάχης επόμενης γενιάς Altay.

O ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι όταν μια πλευρά δεν τηρεί τα όσα έχει συμφωνήσει, τότε «αναγκάζεσαι να συνεχίσεις με εναλλακτικές επιλογές», ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που οι γερμανικές εταιρείες άρχισαν να καθυστερούν τις όποιες παραδόσεις σε αμυντικά υλικά και συστήματα. Στη γερμανική εταιρεία MTU που έχει αναλάβει την προμήθεια των κινητήρων για το τουρκικό άρμα μάχης επόμενης γενιάς Altay, εργάζεται ο Ομέρ Ντεμίρ, ο γιος του Ισμαήλ Ντεμίρ, του Προέδρου της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) που αποτέλεσε τον κύριο «στόχο» των αμερικανικών κυρώσεων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα και η «οικογενειακή σχέση» μεταξύ Άγκυρας και της γερμανικής εταιρείας MTU δεν είναι ικανή να για αντιμετωπιστεί το γερμανικό «χαστούκι» στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Altay, το οποίο φιλοδοξούν να είναι το πρώτο αμιγώς τουρκικό λειτουργικά επιχειρησιακό τεθωρακισμένο άρμα μάχης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις