Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση ενοικίου 80% δικαιούχοι: Ποιοι εντάσσονται στο νέο μέτρο
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Μείωση ενοικίου 80% δικαιούχοι: Ποιοι εντάσσονται στο νέο μέτρο

Μείωση ενοικίου 80% δικαιούχοι: Κούρεμα 80% στα ενοίκια που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών.

Μείωση ενοικίου 80% δικαιούχοι: Κούρεμα ενοικίου έως και 80% αλλά με κριτήρια θα προσφέρει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στους επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί και κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον, αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο για να εξειδικεύσει το μέτρο που συνιστά πλέον τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στις σχέσεις ιδιωτών. Η μείωση “ανάσα” θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.

Μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επί της ζημιάς, όπως ισχύσει σήμερα.

Με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπιστεί κατά την λειτουργία της πλατφόρμας COVID στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν την απώλεια εισοδήματος προκειμένου να αποζημιωθούν από το κράτος, αυτή τη φορά θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο.

Μείωση ενοικίου 80% δικαιούχοι: Αναλυτικά,

1. Το μέτρο θα αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους σε αναστολή καθώς για τους τελευταίους δεν είναι ακόμη σαφές αν θα παραμείνουν σε αναστολή (και για πόσες ημέρες) μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Σε αυτή τη φάση, η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά σε κλειστές επιχειρήσεις.

2. Εξετάζεται ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας να μην είναι το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου ο ενοικιαστής θα μπορεί να κάνει χρήση του μέτρου. Να μπει δηλαδή και κάποιο οικονομικό κριτήριο ώστε να μην ευεργετηθούν επαγγελματίες που είχαν ικανοποιητικές επιδόσεις μέσα στην 2η καραντίνα. (π.χ εστιατόρια που είχαν μεγάλο όγκο εργασιών σε παραγγελίες ή εμπορικές επιχειρήσεις που δούλεψαν καλά μέσω του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

3. Οι εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες επετράπη η λειτουργία με click away θα είναι δικαιούχοι του μέτρου.

4. Η επιχείρηση θα δικαιούται να καταβάλλει το 20% του αρχικού ενοικίου και να “κουρέψει” το 80%. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει το 60% του αρχικού ενοικίου από το κράτος και το 20% του ενοικίου από τον ενοικιαστή. Ωστόσο, η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη. Έτσι, θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί με περισσότερα “καθαρά” στα χέρια του από όσα θα έπαιρνε αν ο ενοικιαστής του κατέβαλε κανονικά όλο το μίσθωμα.

καφές γαλλικός καφές καφετέρια γλάστρα

Παράδειγμα

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα του The Toc: Ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσει 1000 ευρώ ενοίκιο. Θα δώσει όμως μόνο τα 200 ευρώ και κερδίζει τα 800 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης παίρνει 200 ευρώ από τον ενοικιαστή και 600 ευρώ από το κράτος, σύνολο 800 καθαρά. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης χάνει 200 ευρώ. Δεν είναι όμως έτσι. Αν ο ιδιοκτήτης δεν υφίστατο το κούρεμα του ενοικίου, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο επί των 1000 ευρώ με συντελεστή 15% (τουλάχιστον καθώς υπάρχει και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία προς το παρόν δεν έχει καταργηθεί για τα εισοδήματα του 2021 εξ’ ενοικίων). Στα 1000 ευρώ, ο φόρος είναι 150 ευρώ.

Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλα εισοδήματα από ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει φόρο ακόμη και με συντελεστή 40% δηλαδή 400 ευρώ.

Μετά τη μείωση, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το 15% των 200 ευρώ που θα εισπράξει ή κατά μέγιστο το 40% των ενοικίων που θα εισπράξει ήτοι 30 ευρώ έως 80 ευρώ. Άρα εκτός από τα 800 ευρώ που θα λάβει ο ιδιοκτήτης σε μετρητά, θα γλιτώσει και 120 έως 320 ευρώ από φόρους. Μπορεί δηλαδή, να φτάσει το καθαρό του κέρδος να είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που θα είχε αν δεν υπήρχε το κούρεμα του ενοικίου.

Τη ζημιά τη φορτώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ζημιά θα προέλθει και από την καταβολή της αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη και από την απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει το γεγονός ότι θα φορολογηθεί μόνο το μηνιαίο ενοίκιο που θα καταβάλει το κράτος.

Μείωση ενοικίου 80% δικαιούχοι: Ποιοι δεν δικαιούνται μείωση

Το «κούρεμα» κατά 80% του ενοικίου δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ωρα εάν οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών θα ενταχθούν τελικά στο μέτρο της μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη. Για την ώρα διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις