Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβολιασμοί κορονοϊός ΕΕ: “Πρεμιέρα” και πριν το τέλος του 2020
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Εμβολιασμοί κορονοϊός ΕΕ: “Πρεμιέρα” και πριν το τέλος του 2020

Εμβολιασμοί κορονοϊός ΕΕ: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Εμβολιασμοί κορονοϊός ΕΕ: «Ολες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως είχε εξηγήσει χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό για την 21η Δεκεμβρίου μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του 2020. «Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η όλη επιχείρηση θα λάβει το όνομα Ελευθερία καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας για να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας.

Πιέσεις

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Bild, η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της ΕΕ προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού, την ώρα που στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 για την ΕΕ «πριν από τα Χριστούγεννα». «Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από το τέλος του έτους», τόνισε.

Ακόμη και η Κίνα αγοράζει το εμβόλιο της Pfizer – Αναπτύσσει και 4 δικά της

Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία FosunPharma ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της γερμανικής εταιρείας BioNTech, προκειμένου να χορηγηθεί σε κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας του χρόνου, αν και κινεζικές εταιρείες παράγουν δικά τους εμβόλια κατά της covid-19. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ήδη λάβει έγκριση για χρήση σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται. Κινεζικά εργαστήρια εργάζονται πάνω σε πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται στη χώρα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όμως χωρίς ακόμη να έχουν λάβει την έγκριση των αρχών για ευρεία χρήση.

Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η FosunPharma, με έδρα τη Σανγκάη, διευκρινίζει ότι η BioNTech θα προσφέρει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα το 2021. Η FosunPharma θα καταβάλει 250 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολικά για την παράδοση των πρώτων 50 εκατομμυρίων δόσεων. Οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου στην ηπειρωτική Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, με τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στην Fosun και το ένα τρίτο στη BioNTech.

Παγκόσμιο, δημόσιο αγαθό

Στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού στα τέλη του 2019, έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη εμβολίου, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να υπόσχεται αυτό θα είναι παγκόσμιο, δημόσιο αγαθό. Η Κίνα αναπτύσσει τέσσερα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών. Κινεζικά εργαστήρια έχουν διεξάγει δοκιμές σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία. Στο Περού οι δοκιμές του εμβολίου της Sinopharm ανεστάλησαν μετά την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων σε έναν εθελοντή.

Το Αμπού Ντάμπι έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα να εμβολιάζει τους κατοίκους του κατά της covid-19 με το εμβόλιο της Sinopharm.

Ωστόσο τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας (Anvisa) ανακοίνωσε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε “μη διαφανή” κριτήρια προκειμένου να δοθεί άδεια για έκτακτη χρήση ενός άλλου κινεζικού εμβολίου, του CoronoVac της εταιρείας Sinovac.

man in blue jacket and blue denim jeans standing beside black motorcycle during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις