Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Rafale Ελλάδα: Στα 2,5 δισ. το κόστος της αγοράς – Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις
ΕΛΛΑΔΑ

Rafale Ελλάδα: Στα 2,5 δισ. το κόστος της αγοράς – Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Rafale Ελλάδα: Αύριο ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, εντός των ημερών η επισημοποίηση της συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault

Rafale Ελλάδα: Η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, μπαίνει στην τελική φάση. «Σε λίγες μέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη Rafale τα οποία θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αύριο Πέμπτη, ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για το πρόγραμμα αγοράς των γαλλικών Rafale εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις. ευρώ.

Το πρώτο Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2021. Κάθε μήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προγραμματίζεται η παραλαβή ενός Rafale, με τρόπο ώστε στο τέλος του 2021 να έχουν ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έξι μεταχειρισμένα Rafale. Μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν και τα άλλα 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έξι από τα οποία θα είναι επίσης ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική αεροπορία και τα υπόλοιπα καινούργια.

Αμέσως μετά την επισημοποίηση της σύμβασης θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι που θα αναλάβουν την πτήση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών. Οι τέσσερις πρώτοι Έλληνες χειριστές που θα πιστοποιηθούν για την πτήση των Rafale ως πιλότοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους για να καταστούν εκπαιδευτές των νέων ιπτάμενων που θα ενταχθούν στην μοίρα των Rafale. Τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν από την Μοίρα 332 στην Τανάγρα.

Νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, Drones

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale F3R θα έρθουν στην Ελλάδα με πλήρη φόρτο οπλισμού, πυραύλους Meteor και Exocet, θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους αέρος-αέρος Mica και το στρατηγικό όπλο των πυραύλων Scalp που ήδη βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο και αναμένεται να πιστοποιηθεί από τους Γάλλους κατασκευαστές για να παραταθεί ο χρόνος της επιχειρησιακής ζωής τους. «Ποτέ ξανά ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Η χώρα μας, όπως έχω δεσμευτεί, θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, Drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Rafale

Το Rafale είναι Γαλλικό δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως, ενώ έχουν αποκτηθεί από Ινδία, Αίγυπτο και Κατάρ. Η ύπαρξη 2 κινητήρων προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς ενισχυμένου φορτίου σε σχέση με τα λοιπά αεροσκάφη και δη τα μονοκινητήρια, όπως το F-16. Λόγω του συνδυασμού πτέρυγας τύπου Δέλτα και των πτερυγίων ελιγμών (canards), έχει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.

Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να
εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους

Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Βασικό πλεονέκτημα

Είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το δικινητήριο αεροσκάφος μαχητικού τις οποίες δεν τις έχουν ούτε κατά προσέγγιση τα Mirage 2000-5Mk ή  τα F-16C/D Block 70 που θα αποκτήσει μελλοντικά η Πολεμική Αεροπορία. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή εξελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

Rafale: Μεγάλο ατού, αλλά…

«Το να έχεις αυτά τα αεροσκάφη στα χέρια σου τους επόμενους μήνες είναι ένα μεγάλο ατού. Προσέξτε όμως μπορεί το αεροσκάφος να φτάσει στην Ελλάδα σε δυο μήνες άλλα για να γίνει η αξιοποίηση του θέλουμε από 12 εως 18 μήνες, θα πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί είναι τα θέματα των υποδομών, τα θέματα της εκπαίδευσης των πιλότων, τα θέματα της ένταξης στο ενιαίο τακτικό δόγμα της αεροπορίας, αεροσκάφος λίγο διαφορετικής σχεδίασης όπλα που δεν είναι όλα συμβατά με αυτά που έχουμε, για διάφορους λογούς δεν είναι πάντα συμβατά για να γίνουν συμβατά πρέπει να ξοδέψεις πάρα πολλά λεφτά που καμιά χωρά δεν αξίζει να δώσει», τονίζει.

«Άρα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε οτι με τα Rafale είμαστε κυρίαρχοι της Μεσογείου και οτι έχουμε γλυτώσει απο τον «εφιάλτη μας». Δημιουργείται μια ποιοτική διαφορά και μάλιστα με το βλήμα το Meteor, που έχει ενα βεληνεκές περίπου 150 χλμ, τα τουρκικά F16 θα έχουν το δικό τους το βλήμα που το έχουμε και εμείς για βεληνεκές 100 χλμ, δημιουργείται λοιπόν μια υπεροχή 50 χλμ», είχε πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο  Ιπποκράτης Δασκαλάκης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και διευθυντής Μελετών στο ΕΛΙΣΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις