Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις ΗΠΑ Τουρκία S400: Οργισμένη αντίδραση του Ακάρ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ Τουρκία S400: Οργισμένη αντίδραση του Ακάρ

Κυρώσεις ΗΠΑ Τουρκία S400: «Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας»

Κυρώσεις ΗΠΑ Τουρκία S400: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S-400. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο “αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)”. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», τόνισε σε tweet ο Μάικ Πομπέο. Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ουάσινγκτον. «Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας, όπως ήταν φυσικό υπαρασπίστηκε την αγορά των S-400 λέγοντας ότι η Τουρκία «όσο αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της και την προστασία του λαού της». Επίσης, η Άγκυρα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αντιαεροπορικής ασπίδας.

Η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης. Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας». Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Ερντογάν: Δεν μας σταματούν οι κυρώσεις

Νωρίτερα, παρά το ”χαστούκι” από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο. Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπαρασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», προσέθεσε.

Ο Ερντογάν μιλάει στον τουρκικό λαό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις