Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στολισμός Σύνταγμα 2020: Σε πείσμα της εποχής, η πλατεία φόρεσε τα γιορτινά της
ΕΛΛΑΔΑ

Στολισμός Σύνταγμα 2020: Σε πείσμα της εποχής, η πλατεία φόρεσε τα γιορτινά της

Στολισμός Σύνταγμα 2020:Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα φωταγωγήθηκε και αυτές είναι 8 όμορφες εικόνες από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στολισμός Σύνταγμα 2020: Με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και υπέροχες αντανακλάσεις στις πλάκες του Συντάγματος, η πλατεία “ντύθηκε” με τα γιορτινά της βάζοντας τους… κλεισμένους Αθηναίους στο κλίμα. Κι αν οι βόλτες είναι κάτι το απαγορευμένο, οι τυχεροί που περνούν από εκεί για τις δουλειές τους, αντικρίζουν ένα λιτό αλλά πανέμορφο θέαμα. Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η φωταγώγηση του κέντρου της Αθήνας για τα Χριστούγεννα. Ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε μια πιο λιτή και ομοιόμορφη γραμμή φέτος, μιας και η πανδημία που σόκαρε τον πλανήτη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος τοποθετήθηκε ένα φυσικό δέντρο από το Καρπενήσι, μέρος από όπου κατάγεται ο Κώστας Μπακογιάννης. Οι υπάλληλοι του δήμου εργάζονταν το Σάββατο ως αργά ώστε να τοποθετήσουν και τα τελευταία λαμπιόνια στην πλατεία. Το δέντρο είναι περιφραγμένο με έναν ξύλινο φράχτη που θυμίζει φάρμα, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται οι χάρτινες φιγούρες ζώων, που παραπέμπουν στη φάτνη του Χριστού. Οι μόνες χριστουγεννιάτικες παρεμβάσεις, δύο φωτεινά αερόστατα που στέκουν πίσω από το σιντριβάνι και λίγα μέτρα από την είσοδο του Μετρό Συντάγματος.

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021

Οι πραγματικοί ήρωες του Δήμου

Το άναμμα του δέντρου συνοδεύτηκε από μια μικρή ταινία που διηγείται μια αθηναϊκή χριστουγεννιάτικη ιστορία για τους «πραγματικούς ήρωες του Δήμου.» Πρωταγωνιστής της ταινίας ο Διονύσης Νικολάου. Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός και ο παλαιότερος εργαζόμενος του Δήμου. «Βέρος Αθηναίος, γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου της πόλης όπως και ο παππούς του. Δεν άλλαξε ποτέ τη γειτονιά του, τα Σεπόλια. Συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι, με τη γυναίκα και το γιο του. Ξεκίνησε μετά το σχολείο τη δουλειά στο ηλεκτρολογικό του Δήμου και έμαθε δίπλα στους παλιούς τα μυστικά για κάθε γωνιά της πόλης.

Έμαθε να μην πετάει ό,τι φτιάχνεται. Δούλεψε σε όλα τα πόστα. Στο δρόμο για επισκευές, στην αποθήκη για καταγραφές, στις παραγγελίες για να μη λείψει τίποτα όταν χρειαστεί. Σήμερα επιλέγει ο ίδιος να δουλεύει κυρίως βράδια, ώστε να αφήνει σε νεότερους συναδέλφους του την κανονικότητα της πρωινής βάρδιας. Αυτό που δεν άφησε ποτέ, είναι ο φωτισμός της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων, που κορυφώνεται με το άναμμα του δέντρου στο Σύνταγμα.»

«Φέτος ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει το μεγάλο ευχαριστώ που οφείλει στους ανθρώπους του» τονίζει στο μήνυμα του με αφορμή την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Φέτος τα φώτα σ’ αυτούς που πραγματικά δίνουν φως στη ζωή μας. Καλά Χριστούγεννα».

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021 Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου Σύνταγμα 2021

Εορταστική ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας

Και αν η πλατεία Συντάγματος άλλαξε πολύ σε σχέση με τον περσινό στολισμό, ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε τα ίδια φωτεινά γράμματα στην μέση της Κηφισίας. Η πελώρια neon επιγραφή αποτυπώνει τα πέντε γράμματα που σχηματίζουν το όνομα της ελληνικής πρωτεύουσας. Φως δόθηκε και σε άλλους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, όπως η Σταδίου, που φωτίστηκε με μπλε γιρλάντες και λευκά στρογγυλά στολίδια που στεφανώνουν τον δρόμο από την Ομόνοια ως και το Σύνταγμα.

Από τις πρώτες οδούς στο κέντρο της Αθήνας που ντύθηκε στα γιορτινά ήταν η Πανεπιστημίου, με τα πληθωρικά αστέρια που σχηματίζουν μικρές αψίδες κατά μήκος του οδοστρώματος. Στην αρχή της Πανεπιστημίου, στη γωνία με την Βουκουρεστίου, το επιβλητικό κτίριο που λειτούργησε ως Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν αποτελεί εμπορικό κέντρο φωταγωγήθηκε σε αποχρώσεις του κόκκινου.

Φωτο: Intime

Η Ομόνοια

Ωστόσο, αυτό που τράβηξε αμέσως τα βλέμματα των περισσότερων πολιτών ήταν ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στην πλατεία Ομονοίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε επίσης μέσα στην εβδομάδα. Η ιστορική πλατεία των Αθηνών μετά από αρκετά χρόνια έλαμψε ξανά. Πλάι στο νέο σιντριβάνι που σηματοδοτεί τη «νέα εποχή» της πλατείας τοποθετήθηκε ένα τεχνητό δέντρο ύψους 15 μέτρων. Οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα από την φωταγώγησή του είναι πραγματικά εντυπωσιακές. «Αρκετά χρόνια δεν είχαμε πλατεία και αρκετά έλειψε το φως από όλη την περιοχή. Σε αυτά τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα, έχουμε ξανά την πλατεία Ομονοίας με τον στολισμό που της πρέπει», έγραψε στα social media o δήμαρχος Αθηναίων παραθέτοντας εικόνες από τον μοναδικό στολισμό.

Ακόμη κι έτσι, ας ευχηθούμε τα Χριστούγεννα να νιώσουμε αγάπη, ξεχνώντας για λίγο το κακό που βρήκε τον κόσμο μας…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις